Mehmet Ali Agca, turcul care a incercat sa-l ucida pe Papa Ioan Paul al II-lea in 1981, a fost eliberat luni din inchisoare, dupa 30 de ani de detentie, ocazie cu care a proclamat "sfarsitul lumii" in cursul acestui secol. El precizeaza, intr-un comunicat distribuit de avocatul sau, ca va scrie o biblie perfecta, in conditiile in care cea actuala este plina de "erori", potrivit AFP.

Agca, in varsta de 52 de ani, se defineste drept "Al doilea mesia" si sufera, potrivit unor observatori, de probleme psihice.

"Proclam sfarsitul lumii. Intreaga lume va fi distrusa in cursul acestui secol. Toate fiintele umane vor muri in acest secol", scrie el, in comunicatul semnat "Cristul etern, Mehmet Ali Agca".

"Biblia este plina de erori. Voi scrie o biblie perfecta", adauga el. O fotografie cu Agca strangand mana Papei Ioan Paul al II-lea a fost difuzata impreuna cu comunicatul.

Suveranul pontif l-a vizitat pe Agca in inchisoare, in 1983, si l-a iertat pentru tentativa de asasinat.

Mehmet Ali Agca, acum in varsta de 51 de ani, a incercat sa-l asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea, pe 13 mai 1981, in Piata Sfantul Petru din Roma, ranindu-l grav.

In timpul detentiei, el si-a multiplicat declaratiile mistice. Turcul a acuzat Vaticanul ca ar fi organizat atentatul impotriva Papei, i-a propus autorului american Dan Brown sa scrie impreuna cu el urmarea la best-seller-ul "Codul lui Da Vinci" si a chemat recent la fondarea "Noului imperiu american".

In data de miercuri, 13 mai 1981, Agca, in varsta de 23 de ani, cu figura sumbra si o privire exaltata, a intrat in atentia intregii lumi.

Patru luni mai tarziu, tanarul barbat a fost condamnat la inchisoare pe viata si incarcerat la Roma si, ulterior, la Ancona.

Gratiat in 2000, Agca, fost militant ultra-nationalist, a fost extradat in Turcia, unde a fusese condamnat la moarte, in contumacie, pentru uciderea, in 1979, a unui ziarist turc. Pedeapsa sa a fost comutata ulterior la zece ani de inchisoare. De asemenea, a fost condamnat pentru doua atacuri armate comise in anii '70 la Istanbul.

La moartea papei Ioan Paul, in aprilie 2005, Agca a cerut in zadar autoritatilor turce permisiunea de a asista la funeraliile celui pe care il numea "fratele sau spiritual".