Mehmet Ali Agca, turcul care a incercat sa-l asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea in 1981, a fost eliberat din inchisoarea din apropiere de Ankara. Anuntul a fost facut luni dimineata de avocatul sau, care declara in urma cu o saptamana ca Agca este asaltat de oferte din lumea editurilor si a cinematografiei, pe care le va studia imediat ce iese din inchisoare, informeaza AFP.

Transferat in 2007 din Istanbul intr-o inchisoare in Ankara, Agca este liber din dimineata zilei de 18 ianuarie 2010. Dupa aproape trei decenii petrecute dupa gratii, Mehmet Ali Agca "se afla intr-o stare buna de sanatate, atat mentala, cat si fizica". "Are planuri de casatorie si isi cauta o logodnica", a declarat avocatul sau, Me Haci Ali Ozhan.

Mehmet Ali Agca, acum in varsta de 51 de ani, a incercat sa-l asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea, pe 13 mai 1981, in Piata Sfantul Petru din Roma, ranindu-l grav. Motivul actiunii sale si identitatea celor care i-au cerut un astfel de gest raman si astazi un mister. Dupa 19 ani de inchisoare in Italia, a fost extradat in Turcia, in 2000. Fostul militant de extrema dreapta a fost gasit vinovat si pentru uciderea in 1979 a unui jurnalist turc renumit, Abdi Ipekci, si de doua jafuri comise in anii '70.