Guvernul de la Port-au-Prince a decretat stare de urgenta pana la sfarsitul lunii ianuarie si o perioada de doliu national de 30 de zile, pana la 17 februarie. Autoritatile haitiene au anuntat ca 70.000 de cadavre au fost inhumate in gropi comune - relateaza France Presse.

Intre timp, presedintele tarii, René Preval pleaca, luni, la Santo Domingo - in Republica Dominicana pentru a pregati Conferinta statelor donatoare ce va fi organizata la 25 ianuarie la Montreal. Aceasta reuniune este destinata organizarii eforturilor de reconstructie a insulei, puternic devastata de cutremurul produs in urma cu o saptamana.

Participantii la intalnire vor incerca sa gaseasca solutii prioritare pentru viitorul imediat: cautarea eventualilor supravietuitori, ingroparea victimelor, instalarea de centre medicale si de ajutor umanitar pentru raniti si sinistrati, restabilirea liniilor telefonice si a electricitatii.

Marti, un cutremur cu magnitudinea de 7.0 grade s-a produs in Haiti. Zeci de mii de persoane au murit si alte mii au fost ranite in urma seismului, considerat "un dezastru major" pentru insula din Caraibe. Echipe de salvare din mai multe tari sunt la fata locului pentru a ajuta la operatiunile de cautare si de salvare.