Guvernul finlandez pregateste un pachet de legi dure impotriva fumatului si spera ca in urmatorii 30 de ani sa elimine complet acest obicei
"Scopul este de a scapa de fumat, o data si pentru totdeauna. Acesta este un obiectiv pe termen lung, dar vom reusi", a declarat Ilkka Oksala, secretar de stat in Ministerul Sanatatii de la Helsinki.
In ciuda opozitiei vehemente a producatorilor de tigari, pachetul de legi are mari sanse sa treaca de Parlament, unde partidul de guvernamant detine o majoritate clara, iar numarul opozantilor legii anti-fumat in randul celorlalte formatiuni politice este foarte mic.
Doar 20% dintre finlandezi fumeaza, insa Ministerul Sanatatii de la Helsinki are pregatita o lista de motive pentru inasprirea restrictiilor: "Adolescentii incep sa fumeze de obicei intre 12 si 15 ani. Intreaga societate plateste mai tarziu pentru a trata bolile pe care acestia le vor dezvolta. In viitor, vom avea utilizari mai bune pentru banii destinati tratarii acestor tipuri de boli", a afirmat Ilkka Oksala.
"Numarul fumatorilor din clasa de sus si cea de mijloc este foarte mic. Anterior, toate clasele sociale au avut tendinta de a fuma la acelasi nivel. Acum, numarul persoanelor care sufera de boli provocate de fumat este mai crescut in randul somerilor si a persoanelor cu venituri reduse", a mai explicat oficialul finlandez.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Alcoolul a distrus mult mai multe vieti,familii,societati si e acceptat peste tot ca un panaceu.
nu obliga nimeni pe nimeni sa fumeze, daca te imbolnavesti e problema ta proprie si personala.
"fumatul e mai rau ca o molima" "suferinta imensa a celor nevinovati care traiesc pe linga fumatori" :|
nu am fumat niciodata desi in familia mea toti sint fumatori(si inca sint foarte multi in viata), si nu am simtit niciodata "imensa suferinta" despre care scrii.
exista in schimb pe orice strada spice shop-uri.
adevaratele probleme nu va preocupa, e prea mult bine probabil...
felicitari
pornirea catre fumat vine de dincolo de logica si de ratiune. ce pare sa fie adevarat este ca stresurile vietii ii indeamna pe unii sa fumeze iar pe rusi sa bea. nu vad cum aceste stresuri sa dispara...da' tare m-as bucura sa aud de prima tara libera de fumat.....
Pentru orice boala provocata de fumat, direct sau indirect (de exemplu prin afectarea imunitatii) sa-i puna sa-si plateasca tratament,spitalizare etc. Sau, ca sa nu ii puna la plati mari cand si asa sunt nenorociti de boala, sa-i puna sa plateasca asigurari de 10 ori mai mari :)
Sa vezi cand ii va arde la buzunar cum vor renunta.
Durata medie de viata mai scurta face ca un fumator sa fie mai "ieftin" decat un nefumator cu toate tratamentele de cancer sau alte boli.
Ar trebui ca cei care stau in orase sa plateasca mai mult ca cei de la tara, poluarea e mult mai periculoasa decat fumatul leger(impreuna dau rezultate spectaculoase::).
Nu se mai termina cu prostia asta cu noi platim pentru fumatori care ajung super bolnavi la batranetze....mituri ieftine si multa manipulare
Pe cine ataca acum H1N1 cel mai tare?(alta imensa manipulare, dar in sfarsit...) FUMATORII sau OBEZII?
Incredibil ce naivi sant unii....
(crezi ca este prea periculos). Invers, daca limita ar fi 60, cred ca ai conduce cu 100 fara sa vezi realmente riscul, pt aceeasi cantitate de adrenalina, si nu ai conduce cu 150 (sa nu devina periculos). Faptul ca te urci la volan si nu pui centura deja este o doza crescuta de adrenalina, curaj, "nebunie" , aventura, cu toate ca esti in localitate, ajungi la 50/h pt 2 sec. si incepi sa franezi, mergi 6 km pana la servici, cu semafoare din 500 in 500 m.
Prima e legata de cei care nu doresc sa se sinucida lent dar carora le face placere sa se afle in compania ta. Daca tot doresti o sinucidere lenta, apuca-te de bautura, poti sa bei pana ajungi in coma alcoolica, nu ma deranjeaza. In schimb ma deranjeaza sa pufai langa mine fara sa te gandesti o clipa ca poate prefer sa am plamanii curati si sa ma calce o masina decat sa ma chinui cateva luni cu dureri insuportabile si cu varsaturi induse de chimioterapie.
A doua problema e legata de imaginea de "macho" sau de baiat rau (hai sa lasam la o parte fumatoarele care nu stiu ce ar putea avea de demonstrat) cu care a fost - si inca mai este - asociat gestul fumatului. Da, da bine in peisaj, n-am ce zice, prinde la blonde, de aceea hormonosii de 12 - 15 ani au impresia ca daca stau cu paiul in gura vor scapa de virginitate. Imaginea asta trebuie eliminata si bravo finlandezilor ca au o idee in acest sens. Interzicerea fumatului intr-o masina in care se afla si persoane sub 18 ani e insa doar un inceput.
In Bucuresti, de exemplu, optiunea de a merge intr-un bar si a avea o simpla discutie cu cineva este puternic impreganata de fum de tigari. Si asta de ce? Pentru ca libertatea fumatorilor de a a-si consuma viciul merge in perfecta sintonie cu interesul proprietarilor de localuri publice. Exista mai multi fumatori decat nefumatori in pub-uri si uite asa se dicteaza conditia.
jefuieste oamenii simpli?
aoleu
Aş vrea să cred că cineva de la noi se va inspira din domeniile de succes de la ei, în special educaţia şi învăţământul. Pentru cine nu ştie, se consideră că au cel mai bun sistem educaţional din Europa.
Legat de legislaţia în cauză se vede de la o poştă că oamenii de la ei gândesc şi fac legile cu efect pe termen lung, nu pe termen scurt ca la noi.
Comentatorii anonimi care i-au dat voturi negative femeii amărâte dovedesc lipsă elementară de educaţie. Probabil că sunt fumători care s-au considerat lezaţi de faptul că este împotriva fumatului. Eu nu am nimic cu fumătorii atâta timp cât nu fac rău nimănui. Dar, când tu, nefumător, intri în liftul blocului şi, odată cu tine, intră şi unul cu ţigara aprinsă, ce ar trebui să faci? Dar când în lift se mai află şi copii sau vreun bolnav cu probleme cardiace sau respiratorii? Dar când intri într-un cabinet medical spitalicesc şi doctorul fumează? Dar dacă eşti într-o instituţie publică, fie ca angajat, fie ca vizitator, şi eşti nevoit să suporţi fumurile (la propriu şi la figurat) ale unuia care încalcă legea pe faţă şi te sfidează la fel?
Fumătorii consideră că e democraţie şi au dreptul să fumeze când şi unde vor ei. Ceea ce ei nu ştiu sau se fac că nu ştiu este că democraţia înseamnă dreptul de a face ce vrei cu condiţia să nu deranjezi pe cei din jur.
Diferenţa majoră între finlandezi şi noi este lipsa majoră de educaţie la nivel general. La noi, chiar dacă legea este restrictivă în acest domeniu, nu se aplică. Poliţistul fumează pe unde vrea şi când vrea. Ce autoritate profesională (ca să nu mai zic de cea morală) are un astfel de om, când tocmai cel care este împuternicit să aplice legea este primul care o încalcă?
Ce ma deranjeaza pe mine este ca de consumul de alcool nu face nimeni caz.
Fumatorul isi face rau lui in primul rand si apoi celor din jur. Indiferent cate tigari fumezi, daca fumezi zilnic un pachet sau o tigara pe saptamana relatia ta sociala cu ceilalti din jur nu este afectata decat intr-o foarte mica masura.
Insa cu omul care a consumat 5 pahare de vin ce sa faci? Cu cel care zilnic este cu creierii aburiti ce faci? Cu cel care, la bautura, isi descopera barbatia si incepe scandalul ce te faci? Cu cel care se urca beat la volan si provoaca accident ce faci?
Eu cred ca alcoolul distruge intr-o mult mai mare masura individul, ca afecteaza vizibil viata sociala a celui in cauza dar si pe a apropriatilor sai prin situatiile in care se ajunge datorita alcoolului.