Administratia Obama a anuntat vineri ca va permite imigrantilor ilegali din Haiti, al caror numar este estimat intre 100.000 si 200.000 de persoane, sa ramana si sa munceasca pe pamant american pentru urmatoarele 18 luni, informeaza Miami Herald. In plus, Crucea Rosie americana intentioneaza sa evacueze 45.000 de haitieni in Florida.

Planurile Administratiei Obama au fost anuntate vineri seara. Intre 100.000 si 200.000 de haitieni, care se afla ilegal in SUA, vor putea ramane si vor putea munci pe teritoriu american in urmatoarele 18 luni. Oficiali de la Washington au declarat ca decizia este parte a raspunsului american la criza insa au avertizat ca haitienii care isi parasesc tara in acest moment "nu vor aduce altceva decat mai multe greutati poporului si natiunii haitiene".

Janet Napolitano, care conduce Homeland Security, a spus ca decizia de a acorda asa-numitul Temporary Protected Status haitienilor care se aflau ilegal in SUA pana la 12 ianuarie "a fost un gest de compasiune si o incercare de a ne asigura ca imigrantii pot in continuare sa trimita bani catre tara lor distrusa". Napolitano a adaugat ca "avem de-a face cu un dezastru de proportii istorice".

In acelasi timp, ea i-a avertizat pe haitieni care vor incerca sa-si paraseasca tara si sa intre ilegal in SUA: "In acest moment al tragediei, este tentant pentru oamenii care sufera in urma cutremurului sa-si caute refugiul in alta parte, insa incercarea de a parasi Haiti acum nu va aduce altceva decat mai multe greutati poporului si natiunii haitiene".

SUA au anuntat ca 10.000 de soldati americani vor ajunge pana luni in Haiti. Un portavion american se afla deja in apropierea capitalei Port-au-Prince, iar militarii participa la operatiunile de salvare si de ajutorare. In urma unui acord semnat cu guvernul haitian, SUA au preluat vineri controlul aeroportului din Port-au-Prince.

In plus, Crucea Rosie americana a anuntat ca intentioneaza sa evacueze 45.000 de haitieni in Florida. 4.000 dintre refugiati vor fi dusi in Orange County.

In acelasi context, secretarul de stat american, Hillary Clinton, a anuntat ca sambata merge in Haiti.

Vezi un reportaj al postului CBS despre situatia din Haiti.

Pe de alta parte, multi dintre supravietuitorii cutremurului se confrunta cu o situatie disperata. Oficiali ONU au cerut personalului medical de la un spital ambulant din Port-au-Prince sa paraseasca regiunea din cauza riscului de violente. Bande inarmate cu macete se bat pentru ajutoare si terorizeaza civili.

CNN relateaza ca, din cauza lipsei de echipamente medicale la spitalele mobile, unora dintre pacienti li s-au amputat membre fara anestezie iar personalul medical curata aparatele doar cu apa si sapun.

In plus, mai multe replici ale cutremurului s-au produs in Port-au-Prince in ultimele ore, ingrozind si mai mult supravietuitorii seismului de 7.0 grade de marti.

Sute de cadavre se afla inca pe strazile din capitala, iar clinicile sunt suprapopulate cu raniti. Nu exista inca un bilant oficial al victimelor, insa consulul general haitian la ONU a estimat ca 100.000 de persoane au murit in urma cutremurului, intre care 37 de angajati ai Natiunilor Unite.