Alegerile prezidentiale din Ucraina, care vor avea loc duminica, vor deveni nu finalul, ci inceputul adevaratei batalii electorale. Nici unul dintre liderii cursei nu intruneste 50% din sprijinul electoral. De aceea, turul doi este inevitabil. In opinia unanima a sociologilor si politicienilor, lupta va fi continuata de premierul Iulia Timosenko si liderul opozitiei, Viktor Ianukovici.

Pregatirea pentru turul secund ameninta sa degenereze intr-un adevarat razboi, cu promisiuni populiste si materiale compromitatoare, dar si actionari in justitie sau „vocea strazii”, scrie Nezavisimaia gazeta.

Potrivit expertilor, presedintele Viktor Iuscenko, al carui rating a coborat in 2009 pana la un nivel critic, nu poate spera nici macar la locul trei. In schimb, pe viitor el poate obtine fotoliul de prim ministru sub presedintele Ianukovici. Desi seful statului i-a dat in judecata pe fostii functionari ai administratiei prezidentiale, care au vorbit despre complotul electoral dintre Ianukovici si Iuscenko, permanentele critici ale premierului nu fac decat sa intareasca pozitiile lui Ianukovici. In opinia expertilor, chiar daca astfel de intelegeri secrete ar exista, nimeni nu garanteaza realizarea lor, din moment ce in Ucraina prim ministrul este numit de Rada suprema, impartita acum in doua tabere, care nu detin insa majoritatea necesara.

In cazul alegerilor anticipate si care, potrivit politologului Dmitri Vydin, sunt de neevitat, configuratia parlamentului s-ar putea schimba radical. Este posibil ca jocurile sa nu mai fie facute de fortele politice ale lui Timosenko, Ianukovici si Iuscenko, ci de noile partide infiintate, in contextul alegerilor prezidentiale, de politicienii fara sanse sa intre in turul doi.

Dintre acestea, politologul Vladimir Fesenko mentioneaza formatiunea fostului bancher Serghei Tigipko, a carui popularitate creste pe masura ce sporeste dezamagirea electoratului de prestatia lui Ianukovici si Timosenko.

Politologii afirma ca alegerile de la 17 ianuarie s-ar putea incheia cu un scandal: pariticipantii la cursa atrag atentia in legatura cu falsificarea votului. De altfe, un sondaj realizat de fondul Initiative democratice arata ca numai 4,5% din cetateni cred in corectitudinea scrutinului, 14% sunt convinsi de falsificarea in totalitate a rezultatelor, 41% sunt de parere ca scorul final va fi puternic influentat de schemele ilegale folosite pe durata procedurii de vot, iar 29,5% cred ca neregulile locale nu vor juca un rol esential.