O fetita in varsta de 11 ani din Haiti, care a fost prinsa sub daramaturi in urma cutremului de marti, a fost scoasa la lumina dupa doua zile, in urma unor eforturi uriase ale echipelor de salvare, informeaza CNN. Salvarea fetitei s-a facut in lipsa unor echipamente corespunzatoare, iar cei din echipele de interventie se gandeau chiar sa-i taie piciorul pentru a o elibera.

Fetita a stat 36 de ore prinsa sub daramaturile unei cladiri din capitala Port-au-Prince, prabusita la pamant in urma seismului de 7.0 grade pe scara Richter. Piciorul drept al fetei era prins sub o bucata mare de metal.

Multi dintre voluntarii din echipele de salvare au sapat printre ruine cu mainile goale. Echipele de interventie au lucrat mai multe ore joi pentru a o scoate dintre daramaturi. Deoarece nu dispuneau de ferestraie electrice, salvatorii s-au gandit sa-i amputeze piciorul fetei, pentru a o elibera. In cele din urma, dupa mai multe ore de eforturi disperate, salvatorii au primit un fierastrau electric si un mic generator. Dupa doar cateva ore, fetita a fost eliberata si transportata de urgenta la un spital din afara capitalei, unde i se trateaza piciorul grav ranit.

Atentie, imagini socante!

De asemenea, echipe de urgenta venite din Statele Unite au reusit joi sa salveze un ofiter de securitate estonian, prins sub ruinele cartierului general al ONU din Port-au-Prince. Tarmo Joveer a fost si el blocat sub daramaturi timp de doua zile, iar salvatorii i-au dat apa printr-un furtun. "Nu mi-am pierdut deloc speranta", a declarat el dupa ce a fost scos de sub ruine.

Haos si disperare

Cele doua povesti cu final fericit, transmise in direct de CNN, au venit in contextul in care haosul si disperarea se instaleaza incet in Haiti. Mii de oameni s-au luat la bataie pentru proviziile de mancare, iar guvernul central nu pare sa fie capabil sa rezolve situatia.

In unele zone, oamenii au blocat drumurile cu cadavre, pentru a atrage atentia asupra lipsei de alimente, apa si medicamente. "Castile albastre" ale ONU patruleaza strazile capitalei, iar armata braziliana a cerut ca transporturile umanitare sa fie insotite de agenti de paza inarmati. Depozitele de alimente ale U.N. World Food Program au fost jefuite.

Crucea Rosie a estimat ca numarul mortilor ar putea depasi 50.000 de persoane. ONU a anuntat ca 150 de persoane din personalul sau din Haiti sunt inca disparute dupa cutremurul de marti.

CNN a relatat ca e nevoie urgenta de echipe de salvare si de echipament. In plus, portul a fost afectat de cutremur, iar aeroportul din capitala a fost inchis joi pentru avionale civile, din cauza lipsei de spatiu. Militarii americani au reusit ulterior sa puna lucrurile in ordine pe aeroport.

De asemenea, multe drumuri sunt impracticabile, iar supravietuitorii seismului de marti stau in strada de teama replicilor, ingreunand accesul salvatorilor.

Mai mult de 20 de guverne din intreaga lume, ONU si organizatii private au anuntat ca trimit avioane cu alimente, tone de apa potabila, corturi, paturi, echipamente de sapat. Totalul ajutoarelor promise pana in acest moment este de 400 de milioane de dolari, incluzand 100 de milioane de dolari din partea Statelor Unite. SUA au trimis in zone cateva mii de soldati si personal specializat in operatiuni de salvare, nave militare si avioane care transporta ajutoare.