Un cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter a lovit Haiti, marti, la ora 16.53 ora locala (23.53 ora Romaniei), anunta AFP. Cutremurul a fost urmat de trei replici cu magnitudinea de 5.9, 5.5 si, respectiv, 5.1 grade pe scara Richter.

Cutremurul s-a produs la 10 kilometri adancime, la o distanta de 16 kilometri de capitala haitiana Port-Au-Prince.

Un avertisment de tsunami a fost emis pentru Haiti, Cuba, Bahamas si Republica Dominicana. Martorii au declarat ca mai multe cladiri s-au prabusit si ca populatia a fost cuprinsa de panica.

Un jurnalist de la postul de televiziune Haitipal a declarat intr-un interviu telefonic ca palatul prezidential, cladirea Parlamentului si cele apartinand Ministerului Finantelor, Ministerului Lucrarilor Publice, Ministerului Comunicatiilor si Ministerului Culturii au fost afectate de cutremur.

Raymond Alcide Joseph, ambasadorul haitian in SUA a declarat ca aceasta a fost o "catastrofa de proportii".

Deocamdata nu exista informatii exacte cu privire la numarul de victime, insa un doctor din Port-Au-Prince a declarat ca se asteapta ca numarul acestora sa fie de ordinul sutelor.

La cateva ore de la cutremur, Presedintele Obama a declarat ca este dispus sa trimita ajutoare in Haiti. "Ma rog pentru persoanele afectate de cutremur. Acum monitorizam indeaproape situatia si suntem gata sa ii ajutam pe oamenii din Haiti", a declarat presedintele american potrivit AFP.

Haiti este cea mai saraca tara americana si are una dintre cele mai vulnerabile economii din lume. 70% din populatie traieste cu mai putin de 2 dolari pe zi, iar jumatate din locuitori sunt someri.

Raymond Alcide Joseph a dat detalii despre cutremur intr-un interviu telefonic cu Katie Couric de la CBS.