O comisie de ancheta din Olanda a stabilit, marti, ca razboiul din Irak nu a avut "nicio baza in dreptul international", aceasta fiind prima ancheta independenta a invaziei asupra Irakului realizata pana acum.

Comisia formata din 7 persoane a ajuns la concluzia ca razboiul, sustinut si de guvernul olandez, nu a fost justificat - "guvernul olandez si-a oferit sprijinul intr-un razboi ale carui scopuri nu erau in concordanta cu politica guvernului olandez. Actiunea militara nu avea un mandat clar conform dreptului international".

"In explicarea programului irakian de producere a armelor de distrugere in masa, guvernul olandez a fost, intr-o mare masura, ghidat de informatii publice si de alte informatii provenind din SUA si Marea Britanie" se mentioneaza in raport.

In plus, a iesit la iveala faptul ca guvernul britanic a refuzat sa prezinte un document important la cererea comisiei olandeze. Documentul - o scrisoare de la Tony Blair care ii cerea sprijinul premierului olandez, Jan Peter Balkenende - a ajuns la comisie in urma incalcarii unui protocol diplomatic, cu mentiunea ca ar fi trebuit sa fie vazuta doar de Balkenende, a declarat unul dintre membrii comisiei pentru The Guardian.

"Am fost surprinsi cand am descoperit aceasta scrisoare. Nu a fost trimisa respectand procedurile oficiale, ci era un mesaj personal de la Tony Blair catre prim-ministrul nostru, Jan Peter Balkenende, si trebuia returnata, nu trimisa la arhive" a declarat Rob Sebes, purtator de cuvant al comisiei de ancheta, adaugand ca "am cerut guvernului britanic sa ne prezinte scrisoarea, insa au refuzat".

Printre mebrii comisiei de ancheta se numara fostul presedinte al Curtii Supreme de Justitie din Olanda, un fost judecator de la Curtea Europeana de Justitie si doi academicieni din sfera stiintelor juridice.