Un prim pas privind legalizarea marijuanei in California ar putea fi facut marti, cand legislatorii statului american se vor pronunta in privinta unui proiect de lege care vizeaza reglementarea si impozitarea consumului de marijuana, informeaza NBCBayArea.com.

Un vot asupra textului legislativ se va da dupa ce acesta va fi dezbatut in cadrul Comisiei de Sanatate Publica din parlamentul local. Proiectul propune abordarea consumului de marijuana in mod similar celui de alcool, care sa permita oricarei persoane de peste 21 de ani sa detina, sa consume si sa cultive marijuana pentru propria folosinta.

Initiativa legislativa prevede, de asemenea, si introducerea unei taxe de 50 de dolari pe uncia de drog comercializata, prin aceste cotizatii putandu-se finanta programele destinate combaterii si eradicarii consumului de droguri.

Mai mult, aceasta masura ar putea fi o solutie de redresare economica si de recuperare a deficitului bugetar pentru cel mai bogat si populat stat american, spun sustinatorii initiativei, care estimeaza ca legalizarea consumului ar putea genera aproape un miliard de dolari.

Este pentru prima data in istoria Statelor Unite cand un for legislativ al unui stat american are in vedere abrogarea interdictiilor privind consumul de marijuana, ramase in vigoare inca din 1913.

Intre timp, posesia, cultivarea si vanzarea drogului raman inca ilegale in SUA, potrivit legii federale. Dupa ce californienii au aprobat, in 1996, folosirea marijuanei in scopuri medicale, autoritatile federale au efectuat mai multe raiduri in cluburile unde se utiliza stupefiantul, i-au pus sub acuzare pe cultivatori si au incercat mereu sa-i sanctioneze pe doctorii care recomandau pacientilor acest drog.