Robotii de lupta conceputi de Israel vor redesena fata viitoarelor conflicte militare
In 10 pana la 15 ani, o treime din aparatele de lupta ale armatei israeliene vor fi fara echipaj uman, prezice Giora Katz, vicepresedinte al Rafael Advanced Defense Systems Ltd., unul dintre principalii producatori de arme. "Intram in era roboticii", afirma el.
Peste 40 de tari deruleaza in prezent programe de dezvoltare a robotilor militari. SUA, alaturi de majoritatea tarilor, pariaza pe rolul aerian al dronelor.
Cand a invadat Irakul, in 2003, SUA detinea doar cateva drone. Acum, fortele militare detin circa 19.000 de vehicule aeriene fara echipaj uman, folosite pentru misiuni de recunoastere, lovituri aeriene sau amplasarea de bombe.
In 2009, pentru prima oara, U.S. Air Force a antrenat mai multi 'piloti' pentru vehicule fara echipaj uman decat pentru avioane de lupta.
Capacitatea de adaptare
Programele robotice derulate de SUA si de Japonia rivalizeaza cu cel al Israelului, dar statul evreu a dovedit de-a lungul timpului ca este capabil sa dezvolte si sa foloseasca dispozitive noi care corespund cerintelor teatrelor de lupta, afirma expertii militari.
"Israelienii fac aceste lucruri altfel, nu pentru sunt mai despteti decat noi, ci pentru ca traiesc intr-un mediu dur si sunt obligati sa raspunda rapid problemelor operationale", explica Thomas Tate, fost locotenent colonel in armata SUA si responsabil, in prezent, de cooperarea militara dintre America si Israel.
Printre cele mai recente tehnologii dezvoltate de Israel se numara vehiculul terestru Guardium, care patruleaza in prezent la granitele cu Gaza si Liban. Guardium, dezvoltat de G-nius Ltd., un vehicul off-road dotat cu senzori de supraveghere, a fost folosit pentru prima oara in urma cu zece luni.
Dupa ce vase de pescuit incarcate cu explozibil au incercat sa scufunde o fregata israeliana in 2002, Rafael a conceput Protector SV, un vas de patrulare fara echipaj uman, blindat, folosit din ce in ce mai mult de marina statului evreu. Si fortele navale din Singapore au achizitionat aceste vase, folosite in misiuni de patrulare in Golful Persic.
Suprematia dronelor
Dupa ce bateriile de rachete siriene au provocat pierderi serioase aviatiei israeliene in razboiul din 1973, statul evreu a conceput primul vehicul aerian fara echipaj umana - UAV.
Cand Israelul a invadat Libanul, in 1981, imaginile in timp real furnizate de aceste dispozitive au ajutat Israelul sa distruga sistemul de aparare antiaeriana, fara sa piarda un singur pilot. Lumea intreaga, si inclusiv SUA, au luat act de aceasta dezvoltare.
Pentagonul a decis sa renunte la scepticismul fata de aceste vehicule aeriene fara echipaj uman si, la inceputul anilor '80, a cumparat un prototip conceput de fostul inginer al armatei evreisti Abraham Karem. Acest prototip a evoluat astazi in Predator, produs de General Dynamics Corp.
Spre deosebire de UAV-urile detinute de SUA si de alte tari ale lumii, care sunt ghidate de piloti de lupta, al caror antrenament este costisitor si de durata, companiile de armament din Israel au conceput recent o drona care poate fi pilotata de un soldat de 18 ani dupa doar cateva luni de antrenament.
Analistii militari afirma ca aceste drone ar putea avea un impact strategic in confictele asimetrice in care este implicata America in Irak si in Afganistan, la fel cum este si cazul conflictului care opune Israelul miscarilor Hezbollah si Hamas.
Dilemele etice ale conflictelor robotizate
In astfel de conflicte, robotii militari permit minimizarea avantajelor detinute de luptatorii de gherila prin disponibilitatea tot mai mare a acestora de a-si sacrifica vietile pentru a provoca pagube inamicilor.
Exista insa si teama ca, in momentul in care o serie de tari nu se vor mai confrunta cu temerea ca vor pierde soldati pe teatrele de lupta, gratie robotilor militari, apetitul acestor tari pentru declansarea conflictelor va creste.
In anii urmatori, vehicule aeriene, de sol si submarine fara echipaj uman vor coopera din ce in ce mai bine, fara interventia directa a oamenilor. Israelul si SUA s-au confruntat deja cu critici intense dupa victimele civile provocate de bombardamentele efectuate de drone in Fasia Gaza, in Pakistan si in Afganistan.
Aceste dileme etice ar putea deveni tot mai mari pe masura ce robotii vor deveni din ce in ce mai independenti de stapanii lor umani, noteaza WSJ, in incheierea articolului.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
In cazul de fata USA Japonia si Israel folosesc armele in Afganistan, Irak si Palestina, nu a fost indeajuns varsarea de sange, copii macelariti, femei, batrani etc??
Musulmanii nu vor accepta niciodata democratia. Oriunde ajung ei la putere propaga legi precum sharia (toleranta le repugna; nu exista "toleranta" pentru infideli). Numai cretinii de europeni propaga toleranta si asta deoarece inca nu au detonat musulmanii o bomba atomica in Europa.
In lume , musulmanii sint mai numerosi ca cristianii !
Cred ca ai fi facut cariera in cadrul trupelor SS. Sigur in RSR faceai cariera frumoasa si in cadrul Departamentului Securitatii Statului.
Pacat ca ai fost nascut prea tirziu !
Poate lista nu-i 100% corecta.
Decizia mi-a fost intarita cand la metrou in Spania au murit romani nevinovati. Hidra musulmana trebuie sa se intoarca inapoi in troaca.
Toate aceste sisteme au un punct delicat . Acestea sint transmisiunile de date , audio ,video. Indiferent de tipul transmisiunilor folosite (digitale , codificate , cu salturi de frecventa , frecvente multiple , etc ) tot este detectabil si posibil de localizat ! Bineinteles ca cu tehnica necesara si care este extrem de scumpa !
Razboiul modern , inainte sa fie combatut de roboti , va fi un razboi informatic ! Nu degeaba este sectorul cel mai bine secretizat din cadrul fortelor armate moderne !
Pare ca chinezii au recuperat mult in acest sector !
Se specializeaza tot mai mult in atacarea sistemelor informatice inamice ( cel mai clasic atac , blocarea transmisiunilor si a informatilor prin internet a unui punct de comanda )
si sa vezi can' s'o rascula robotzii si'o sa omoare la arapi !
ca'n terminator o sa fie !
de unde, ca, realitatea se inspira din filme :-))
curand, muta hollywooodul la haifa.
De ce trebuie sa aiba unii dreptul sa cerceteze arme noi pe motiv de aparare?!?, iar altii nu au voie pe motiv ca sunt niste teroristi periculosi?
Ia zii: tu cum te simti atunci cind stii ca Ahmatinejad sta cu degetul pe buton si declara moarte evreilor si crestinilor (asta in timp ce isi impusca propriii cetateni)?
Asaaa. Acum compara asta cu ce ai simtit cind Franta, Anglia sau Israelul au ajuns sa detina arme atomice.
Acum intelegi? Hai, fa un efort! Cit de greu poate sa fie?
Sa nu uitam ca un Hitler s-a nascut intr-o astfel de tara civilizata, nu Iran, nu Irak, si tot el a pornit un razboi mondial pentru ca avea armele cu care sa-l duca. De unde sa stiu eu ca maine poimaine nu se mai naste unul ca el in Franta, Anglia sau Israel, si chestia cu Ahmadinejead teroristu' o sa ramana o mare fasaiala prin comparatie?
:http://www.youtube.com/watch?v=sQfoFzJUsb0
soldatii incep sa se trezeasca si isi dau seama k razboiu asta e o frauda. Si cum se trezesc vor refuza sa respecte ordinele si astfel vor refuza sa mai lupte.
dar masinutele astea au un punct slab: puls electromagnetic. arde orice circuit electric pe o anumita raza.
PS - abia astept sa zbor cu avionul !!!
Vor muri inainte !
Exemplu: un starcraft pe retea sau chiar un sah :))
Hehehe