Israelul dezvolta o armata de roboti de lupta care ar putea schimba fata viitoarelor conflicte militare. 60 de ani de razboi neintrerupt, o toleranta redusa fata de victime in randul propriilor soldati si o industrie foarte competenta in domeniul tehnologiilor de varf au facut din Israel unul dintre principalii actori pe piata robotilor militari, relateaza The Wall Street Journal.

In 10 pana la 15 ani, o treime din aparatele de lupta ale armatei israeliene vor fi fara echipaj uman, prezice Giora Katz, vicepresedinte al Rafael Advanced Defense Systems Ltd., unul dintre principalii producatori de arme. "Intram in era roboticii", afirma el.

Peste 40 de tari deruleaza in prezent programe de dezvoltare a robotilor militari. SUA, alaturi de majoritatea tarilor, pariaza pe rolul aerian al dronelor.

Cand a invadat Irakul, in 2003, SUA detinea doar cateva drone. Acum, fortele militare detin circa 19.000 de vehicule aeriene fara echipaj uman, folosite pentru misiuni de recunoastere, lovituri aeriene sau amplasarea de bombe.

In 2009, pentru prima oara, U.S. Air Force a antrenat mai multi 'piloti' pentru vehicule fara echipaj uman decat pentru avioane de lupta.

Capacitatea de adaptare

Programele robotice derulate de SUA si de Japonia rivalizeaza cu cel al Israelului, dar statul evreu a dovedit de-a lungul timpului ca este capabil sa dezvolte si sa foloseasca dispozitive noi care corespund cerintelor teatrelor de lupta, afirma expertii militari.

"Israelienii fac aceste lucruri altfel, nu pentru sunt mai despteti decat noi, ci pentru ca traiesc intr-un mediu dur si sunt obligati sa raspunda rapid problemelor operationale", explica Thomas Tate, fost locotenent colonel in armata SUA si responsabil, in prezent, de cooperarea militara dintre America si Israel.

Printre cele mai recente tehnologii dezvoltate de Israel se numara vehiculul terestru Guardium, care patruleaza in prezent la granitele cu Gaza si Liban. Guardium, dezvoltat de G-nius Ltd., un vehicul off-road dotat cu senzori de supraveghere, a fost folosit pentru prima oara in urma cu zece luni.

Dupa ce vase de pescuit incarcate cu explozibil au incercat sa scufunde o fregata israeliana in 2002, Rafael a conceput Protector SV, un vas de patrulare fara echipaj uman, blindat, folosit din ce in ce mai mult de marina statului evreu. Si fortele navale din Singapore au achizitionat aceste vase, folosite in misiuni de patrulare in Golful Persic.

Suprematia dronelor

Dupa ce bateriile de rachete siriene au provocat pierderi serioase aviatiei israeliene in razboiul din 1973, statul evreu a conceput primul vehicul aerian fara echipaj umana - UAV.

Cand Israelul a invadat Libanul, in 1981, imaginile in timp real furnizate de aceste dispozitive au ajutat Israelul sa distruga sistemul de aparare antiaeriana, fara sa piarda un singur pilot. Lumea intreaga, si inclusiv SUA, au luat act de aceasta dezvoltare.

Pentagonul a decis sa renunte la scepticismul fata de aceste vehicule aeriene fara echipaj uman si, la inceputul anilor '80, a cumparat un prototip conceput de fostul inginer al armatei evreisti Abraham Karem. Acest prototip a evoluat astazi in Predator, produs de General Dynamics Corp.

Spre deosebire de UAV-urile detinute de SUA si de alte tari ale lumii, care sunt ghidate de piloti de lupta, al caror antrenament este costisitor si de durata, companiile de armament din Israel au conceput recent o drona care poate fi pilotata de un soldat de 18 ani dupa doar cateva luni de antrenament.

Analistii militari afirma ca aceste drone ar putea avea un impact strategic in confictele asimetrice in care este implicata America in Irak si in Afganistan, la fel cum este si cazul conflictului care opune Israelul miscarilor Hezbollah si Hamas.

Dilemele etice ale conflictelor robotizate

In astfel de conflicte, robotii militari permit minimizarea avantajelor detinute de luptatorii de gherila prin disponibilitatea tot mai mare a acestora de a-si sacrifica vietile pentru a provoca pagube inamicilor.

Exista insa si teama ca, in momentul in care o serie de tari nu se vor mai confrunta cu temerea ca vor pierde soldati pe teatrele de lupta, gratie robotilor militari, apetitul acestor tari pentru declansarea conflictelor va creste.

In anii urmatori, vehicule aeriene, de sol si submarine fara echipaj uman vor coopera din ce in ce mai bine, fara interventia directa a oamenilor. Israelul si SUA s-au confruntat deja cu critici intense dupa victimele civile provocate de bombardamentele efectuate de drone in Fasia Gaza, in Pakistan si in Afganistan.

Aceste dileme etice ar putea deveni tot mai mari pe masura ce robotii vor deveni din ce in ce mai independenti de stapanii lor umani, noteaza WSJ, in incheierea articolului.