Aproximativ 24 de milioane de chinezi nu vor reusi sa isi gaseasca o mireasa in 2020, una dintre principalele cauze fiind politica unui singur copil impusa de autoritatile comuniste, cu scopul de a limita cresterea alarmanta a populatiei. Initiativa a avut insa si efecte negative - foarte multe familii au preferat sa recurga la avorturi in cazul in care copilul care urma sa se nasca era de sex feminin, relateaza CNN.

Incepand cu anii '80, ponderea copiilor de sex masculin a crescut semnificativ, afirma cotidianul China Daily, care citeaza un studiu condus de Academia chineza pentru studii sociale.

Dezechilibrarea balantei va face ca in urmatoarea decada sa se multiplice casatoriile inter-generatii: barbati tineri se vor casatori cu femei mult mai in varsta decat ei, potrivit studiului citat.

Partidul Comunist a introdus regula unui singur copil in urma cu trei decenii, temandu-se ca statul nu va putea sa hraneasca o populatie care crestea intr-un ritm ametitor. China Daily sustine ca, in lipsa acestei politici, s-ar fi inregistrat 400 de milioane de nasteri suplimentare.

Populatia Chinei este in prezent de circa 1,3 miliarde, iar rata de crestere este 0,6%. Departamentul american de stat estimeaza ca populatia Chinei va atinge un varf de 1,6 miliarde in 2050.

Turambar comenteaza, pe blogul lui, efectele perverse ale acestei decizii si faptul ca acest tip de control demografic este un exemplu clasic de inginerie sociala care, in conditiile unui stat totalitar, pe de o parte ignora cele mai elementare drepturi ale omului si valori fundamentale (libertatea, habeas corpus, dreptul de a decide ce fel de viata sa pot duce), iar pe de alta parte mai sufera si de efecte neprevazute.