Arheologii egipteni au descoperit o noua serie de morminte ale muncitorilor care au participat la construirea piramidei lui Keops. Misiunea arheologica, ce a fost condusa de seful serviciului pentru antichitati din Egipt, Zahi Hawass, "a descoperit un nou grup de morminte datand din dinastia a patra (2649-2513 i.Hr.). Ele apartin muncitorilor care au construit piramida", a anuntat ministrul egiptean al Culturii, Farouk Hosni, citat de AFP.

Primele morminte ale muncitorilor au fost descoperite in 1990. Descoperirea de acum este cu atat mai importanta, potrivit lui Zahi Hawass, cu cat "dezminte tot ceea ce s-a spus despre construirea piramidei de muncitori robi (...) si confirma falsitatea ideii potrivit careia sclavii sunt cei care au ridicat-o".

Principalul argument adus de arheolog in sustinerea ipotezei sale este faptul ca "mormintele se afla in imediata vecinatate a piramidei si conduc catre aceasta". "Daca era vorba despre sclavi, nu puteau sa-si construiasca morminte in aceasta zona", a continuat el.

Zahi Hawass a adus si dovezi care arata ca marile familii din Egiptul de Sus si din Delta Nilului le trimiteau muncitorilor, in fiecare zi, 11 vitei si 23 de oi, pentru care in schimb nu plateau taxe. Potrivit arheologului, numarul muncitorilor care au participat la construirea celei mai mari piramide din Egipt nu a depasit 10.000.