20 de persoane sunt antrenate in prezent, in Yemen, pentru a comite atentate teroriste in Statele Unite ale Americii. Informatia vine de la Umar Abdulmutallab, tanarul nigerian acuzat ca a incercat de Craciun sa arunce in aer un avion american, transmite France 24.

Tanarul de 23 de ani a declarat in cadrul interogatoriilor la care a fost supus ca alti 20 de oameni se pregatesc pentru atacuri similare. Este vorba despre tineri musulmani, care invata sa foloseasca aceeasi tehnica pentru a detona explozibil in avioane, sustin oficiali de la serviciile secrete britanice.

Umar Farouk Abdulmutallab a pledat vineri nevinovat la toate cele sase capete de acuzare, printre care si tentativa de omor asupra celor 289 de persoane aflate la bordul aeronavei. Un tribunal federal l-a pus sub acuzare pe Umar Farouk Abdulmutallab pentru tentativa de a folosi o arma de distrugere in masa, tentativa de omor in cadrul jurisdictiei speciale a SUA privind aeronavele, incercarea deliberata de a distruge un avion aflat in jurisdictia SUA, plasarea deliberata a unui dispozitiv exploziv in, pe sau in apropierea unei aeronave din jurisdictia SUA si doua rechizitorii privind posesia unei arme de foc in vederea comiterii unui act de violenta. Daca va fi condamnat, nigerianul de 23 de ani risca pedeapsa cu inchisoarea pe viata.

Presa de la Londra scrie ca serviciile secrete britanice stiau de trei ani ca nigerianul Umar Farouk Abdulmutallab luase legatura in repetate randuri cu extremistii musulmani din Marea Britanie. Conform oficialitatilor, MI5 ii supraveghea deja pe extremistii contactati de atacator in perioada studiilor sale la University College din Londra. Aceste aspecte nu au fost comunicate la timp oficialitatilor americane, fapt ce a ridicat semne de intrebare asupra erorilor si ineficacitatii serviciilor de informatii.

Nigerianul a incercat pe 25 decembrie sa detoneze un dispozitiv explozibil la bordul unui avion al companiei americane Delta, dar nu a reusit sa produca decat o mica explozie. La bordul cursei Amsterdam-Detroit se aflau 278 de pasageri, iar avionul a aterizat in siguranta la Detroit. Potrivit martorilor, un alt pasager l-a imobilizat pe presupusul atentator.