Revista americana "The New Republic" afirma ca teroristii sinucigasi care incearca sa arunce in aer un avion sau sa atace demnitari ar putea sa-si ascunda dispozitivul exploziv in cavitatea anala. Publicatia aminteste in acest sens atentatul produs in august 2009, cand un militant islamist a incercat sa-l omoare pe unul dintre sefii serviciilor de securitate din Arabia Saudita. Abdullah Assiri a sarit in aer dupa ce, au crezut unii experti, un SMS trimis din afara cladirii a declansat dispozitivul pe care il avea ascuns in anus.

Ziaristul Michael Crowley afirma ca dupa incercarea esuata a nigerianului Umar Farouk Abdulmutallab de a arunca in aer un avion comercial deasupra Statelor Unite, "expertii in securitatea aeroporturilor isi bat capul sa gaseasca metode pentru a-l opri pe urmatorul atacator cu explozibilul ascuns in chiloti". Scannerele folosite in prezent nu detecteaza tipul de exploziv pe care Abdulmutallab il avea asupra sa. "Doar o perchezitie realizata foarte atent cu mana in jurul taliei lui Abdulmutallab... ar fi detectat incarcatura sa letala", scrie jurnalistul, adaugand ca sefii sai din Al-Qaeda "stiau ca aceste perchezitii sunt foarte rare".

Publicatia scrie insa ca acest tip de perchezitii vor fi din ce in ce mai folosite. Cu toate acestea, nici ele nu ar putea sa opreasca un potential terorist care are explozibilul ascuns in anus. "Ideea este simpla. In loc sa-si coase explozibilul in interiorul chilotilor, un terorist ar putea in loc sa-si ascunda bomba in cavitatea anala. Asemenea contrabandistilor de droguri, acesti atacatori ar putea sa-si ascunda explozibilul in interiorul unui prezervativ", scrie Crowley.

"Suna nebuneste? Poate. Dezgustator? In mod clar, da", afirma jurnalistul, care aminteste de atentatul produs in august 2009, cand un militant a incercat sa-l omoare pe unul dintre sefii serviciilor de securitate din Arabia Saudita. Abdullah Assiri, care a solicitat o intrevedere cu printul Muhammad Bin Nayef, a sarit in aer dupa ce, au crezut unii experti, un SMS trimis din afara cladirii a declansat dispozitivul pe care il avea ascuns in anus.

Assiri trecuse prin doua scannere si prin alte filtre de securitate, insa agentii n-au gasit nimic asupra lui.

Mai multi experti au fost de parere ca bomba fusese ascunsa in rect. Oficialii sauditi, desi n-au exclus ipoteza initiala, au afirmat ulterior ca dispozitivul exploziv a fost se pare cusut in interiorul chilotilor, adica aceeasi metoda folosita in decembrie de Abdulmutallab. Dispozitivul ar fi fost detonat dupa ce un SMS a fost trimis, de afara, catre telefonul lui Assiri. Nu s-a determinat insa cum telefonul a declansat bomba.

Oficialii sauditi i-au informat pe cei americani in legatura cu modalitatea de atac. National Counterterrorism Center, in colaborare cu Department of Homeland Securitysi CIA, a elaborat un raport care afirma, printre altele, ca materialul exploziv ascuns in anus nu poate fi detectat nici de aparatele care fac o scanare corporala completa.

Pe de alta parte, expertii sustin ca explozia unei astfel de bombe ar fi absorbita de corpul teroristului si ca deflagratia nu ar putea duce la prabusirea unui avion. Teroristul insa ar putea merge la toaleta avionului sa-si scoata bomba din corp, dupa care s-ar putea reintoarce la locul sau, unde sa o detoneze.

"Daca un terorist va reusi sa detoneze o bomba ascunsa in rect, securitatea aeroporturilor ar putea fi schimbata radical", scrie publicatia.

The New Republic (TNR) este o revista ce apare in SUA, consacrata politicii si artelor, editata in circa 60.000 de exemplare. Este considerata o revista de centru-stanga, apropiata liberalilor americani.