La Teatro Real din Madrid are loc, vineri seara, ceremonia de inaugurare a presedintiei spaniole a Consiliului Uniunii Europene, stafeta fiind preluata de la Suedia, care si-a incheiat mandatul.

Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero va participa la o reuniune la Palatul Moncloa, unde ii va primi pe presedintele Consiului European, Herman Van Rompuy, si pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. Seful executivului spaniol va asista la Gala inaugurala, care se va desfasura in prezenta regilor Spaniei, a printilor de Asturias, a ministrilor din guvernul de la Madrid si a autoritatilor spaniole.

Ceremonia va putea fi urmarita pe doua ecrane imense care vor fi amplasate in Puerta del Sol si Plaza de Colon - transmit agentiile internationale de presa.

Spania inaugureaza o noua era in Uniunea Europeana, preluand presedintia UE pentru sase luni, prima rotatie dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona in urma caruia forul comunitar are un presedinte permanent, belgianul Herman Van Rompuy.

Au fost fixate doua prioritati: aplicarea "rapida si dinamica" a Tratatului de la Lisabona pentru a consolida Uniunea si revenirea cresterii economice, in coditiile unui somaj tot mai ridicat in tarile membre.