Sambata seara, un cetatean slovac de 42 de ani a intrat in Irlanda, prin aeroportul principal din Dublin, cu 100 de grame de explozibil, fara ca autoritatile sa descopere acest lucru in urma controalelor de pe aeroport. Problema e ca nici cetateanul slovac nu stia de acest lucru, ci a aflat doar marti dimineata, cand Politia irlandeza a navalit peste el, intr-un apartament din centrul Dublinului.

Ce s-a intamplat, de fapt?

Guvernul Slovaciei a adresat marti seara scuze Irlandei, precizand ca totul a fost un exercitiu intern al autoritatilor slovace, menite a observa daca politia de frontiera si vamesii slovaci sunt vigilenti si pot descoperi explozibil capabil sa arunce in aer un avion. Exercitiu ratat pentru vamesii slovaci. Insa scandalul a izbucnit cu adevarat in Irlanda, dupa ce nici autoritatile de aici nu au descoperit cele 100 de grame de explozibil “plantate” strategic in bagajul cetateanului slovac.

Problema e ca autoritatile de la Bratislava au anuntat prea tarziu autoritatile de la Dublin privitor la faptul ca in Irlanda va intra un cetatean slovac care are 100 de grame de explozibil in bagaje. Practic, de-abia marti dimineata a sosit alerta slovacilor, iar in scurt timp dupa informare, Politia irlandeza a intrat in apartamentul slovacului.

Zona din centrul Dublinului unde locuieste acesta a fost inchisa pentru cateva ore, in timpul exercitiilor politiei irlandeze, ministrul de Justitie a cerut anchete severe, iar Opozitia a sarit in sus, atacand incapacitatea Guvernului de a gestiona situatia. “Explozibil capabil sa detoneze un avion comercial”, potrivit ministrului Dermot Ahern.