Oficialitatile din Dubai au inaugurat, luni, cea mai inalta cladire din lume. Inaugurarea cladirii Burj Dubai a avut loc printr-un spectacol extravagant de sunete, lumini si mii de tone de artificii.

Deschiderea oficiala a cladirii a fost facuta de conducatorul emiratului, seicul Mohammad bin Rashed al-Maktoum. El a redenumit cladirea Burj Khalifa, in onoarea lui Khalifa bin Zayed al-Nahayan, monarhul Emiratelor Arabe Unite.

Spectacolul a inceput printr-o combinatie de artificii, lumini, efecte muzicale si jocuri de apa care au descris evolutia celei mai inalte cladiri din lume. Parasutisti au coborat din cer purtand steaguri ale emiratelor. 50 de secvente separate de lumini, apa si efecte sonore au fost puse in scena de organizatori care au folosit sisteme IT ultraperformante.

Au urmat apoi trei spectacole separate - "De la Floarea Desertului la Burj Dubai", "Bataia inimii" si "Din Dubai & EAU spre lume" -, dupa care organizatorii au pus in scena un specatculos foc de artificii, menit sa evidentieze intreaga zona financiara din emirat.

La realizarea spectacolului au contribuit specialisti din Franta, Marea Britanie si Statele Unite.

Mai multe ecrane gigantice au fost amplasate in zona centrala din Dubai pentru ca miile de spectatori sa poata privi spectacolul.

Burj Dubai masoara 828 de metri, fiind vizibil de la o distanta de 95 de km. Cladirea face parte din proiectul imobiliar "Downtown Burj Dubai", dezvoltat de Emaar Properties, ale carui costuri sunt estimate la 20 de miliarde de dolari.

Printre altele, cladirea are 57 de lifturi, 1.044 de apartamente, 49 de etaje de birouri si un hotel. Costurile constructiei au fost estimate la 800 de milioane de euro.

Constructia imobilului a inceput la 21 septembrie 2004.