"In anul 2009, fortele reactiunii au reusit sa treaca peste alegerea poporului si sa indrepte necrutator dezvoltarea tarii spre prapastie si catastrofa", a fost mesajul transmis de fostul presedinte modovean Vladimir Voronin catre alegatorii sai. De cealalta parte, Mihai Ghimpu, presedintele interimar al Republicii Moldova, considera ca, in 2009, in Moldova a venit schimbarea si ca aceasta semnifica sfarsitul epocii dictaturii comuniste, relateaza Unimedia.md.

In mesajul sau dedifuzat in seara ajunului anului nou la posturile de televiziune controlate de PCRM, Voronin a sustinut ca notiuni, care s-ar parea intangibile pentru oricare guvernare moderna – Constitutia, legea, democratia, protectia sociala, patriotismul, pacea interetnica – si-au pierdut valoarea in Moldova. "Tara si societatea au fost lipsite de o viziune strategica asupra viitorului. Viata simplilor cetateni a devenit imprevizibila si fara protectie in fata criminalitatii, care din nou si-a ridicat capul. Din aceste considerente noi toti, fara exceptie, indiferent de simpatiile si antipatiile politice, pentru prima data in ultimii ani intram in Noul An cu inima zdrobita, plina de neliniste pentru propria tara", a declarat Voronin.

De asemenea, si Mihai Ghimpu, presedintele intermar al tarii, a transmis un mesaj cu ocazia Anului Nou, in care a subliniat ca "anul 2009 incheie o intreaga epoca in istoria Republicii Moldova – epoca dictaturii comuniste. Anul 2009 este anul de hotar al destinului nostru. Lasam in urma un trecut intunecat si ne indreptam impreuna catre viitorul nostru european. Anul acesta am reusit sa realizam marea schimbare si sa aducem la guvernare Alianta pentru Integrare Europeana".