Oficialitatile din Dubai vor inaugura, luni, cea mai inalta cladire din lume, transmite FoxNews. Inaugurarea cladirii Burj Dubai are loc in contextul problemelor financiare cu care se confrunta emiratul.

Imobilul ce va fi inaugurat luni include 57 de lifturi, 1.044 de apartamente, 49 de etaje de birouri si un hotel.

Cladirea, despre care se afirma ca a costat un miliard de dolari, poate fi vazuta de la aproape 95 de kilometri distanta.

FoxNews precizeaza ca nu se cunoaste inca inaltimea exacta a imobilului, unde inca se mai lucreaza, insa compania Emaar, care a dezvoltat acest proiect, a afirmat ca ea depaseste 804 metri.

"Credeam ca va fi un pic mai inalta decat actualul turn Taipei 101 (n.red. care are 509.2 m, incluzand antena). Compania Emaar ne-a cerut sa mergem tot mai sus insa noi n-am stiut cat de inalta o putem face", a declarat Bill Baker, partener in firma Skidmore, Owings and Merrill (SOM), cea care a realizat designul cladirii. "Pe masura ce mergeam mai sus si mai sus, am descoperit ca, prin acest proces, am fost capabili sa atingem inaltimi mult mai mari decat ne-am imaginat vreodata", a completat arhitectul.

Constructia imobilului a inceput la 21 septembrie 2004. Imobilul face parte dintr-un proiect in valoare de 20 de miliarde de dolari, denumit "Downtown Burj Dubai", situat in apropierea districtului financiar din emirat.

Inaugurarea cladirii Burj Dubai are loc in contextul problemelor financiare cu care se confrunta emiratul. Dubai World, un conglomerat detinut de catre stat care are datorii de 59 miliarde de dolari, a solicitat la sfarsitul lunii noiembrie 2009 un moratoriu de sase luni pentru datoriile scadente. Autoritatile din Abu Dhabi au acordat ulterior conglomeratului Dubai World un ajutor de 10 miliarde de dolari, destinat platii unei obligatiuni care ajunge la scadenta luni si sustinerii operatiunilor companiei pana in aprilie 2010.

Vezi mai jos un film despre Burj Dubai.