Autoritatile de la Moscova au introdus, incepand din prima zi a anului, un pret minim obligatoriu pentru vodka - 89 de ruble (echivalentul a 3 dolari) pentru sticla de o jumatate de litru, in incercarea de a reduce consumul de alcool. Initiativa i-a apartinut presedintelui rus Dmitri Medvedev, potrivit Radio Romania.

Salariul mediu in Rusia este de 18.000 de ruble, circa 1.700 de lei, iar o jumatate de litru de vodka va costa cel putin 89 de ruble.

Anual, in Rusia se consuma aproape 2,5 miliarde de litri de vodka. Prin impunerea acestui pret minim, Dmitri Medvedev spera ca, pana in 2012, sa reduca consumul de vodka cu un sfert.

Criticii acestei masuri sustin insa ca scumpirea va incuraja comertul ilicit de vodka, mai ales ca expertii estimeaza ca aproximativ jumatate din vodka bauta in Rusia este produsa ilegal.

Initiativa presedintelui Medvedev nu este o premiera. Una dintre cele mai nefaste perioade pentru amatorii de vodka din Rusia a fost la sfarsitul anilor ' 80, cand presedintele de atunci al fostei URSS, Mihail Gorbaciov, a incercat sa reduca alcoolismul in randul rusilor. Campania a dus insa la cresterea semnificativa a consumului de alcool industrial si chiar de parfum.

Anual, peste 35 de mii de rusi isi pierd viata in urma intoxicarii cu alcool contrafacut produs in gospodarii particulare.