Opozitia iraniana sustine ca fortele de ordine au trecut cu masinile peste demonstrantii anti-guvernamentali, in timpul unui protest desfasurat duminica la Teheran. Un film postat pe site-ul YouTube prezinta imagini dramatice, cu masini ale politiei care intra cu viteza in manifestanti.

Filmul postat pe Internet arata doua masini ale politiei care se indreapta direct spre demonstranti. Una dintre masini se opreste si da inapoi, in timp ce cealalta isi continua drumul prin multimea de protestatari.

Dupa ce masina se indeparteaza, in imagini se poate vedea ca cel putin un civil a fost ranit grav. Masina trece peste el in viteza.

Opt persoane au fost ucise in manifestatiile de duminica din Iran, potrivit Consiliului suprem de securitate nationala. Printre cei ucisi in cadrul ciocnirilor violente dintre zeci de mii de opozanti ai guvernului si fortele de ordine se afla si nepotul liderului opozitiei, Mir Hossein Moussavi.

Confruntari violente au avut loc la Teheran si in provincie, in special in Ispahan, Najafabad, Arak (centru), Shiraz (sud), Babol (nord), Machhad (nord-est) si Tabriz.

Demonstratiile au intervenit dupa moartea Marelui Ayatollah Hossein Ali Montazeri, cel mai varstnic si respectat cleric din randurile dizidentei. In anii '80, ayatollahul Montazeri era vazut ca succesor firesc al lui Ruhollah Khomeini, liderul Revolutiei Islamice iraniene. Montazeri s-a opus insa naturii dictatoriale a regimului, in special executiilor in masa ale membrilor opozitiei, ajungand unul dintre cei mai virulenti critici ai puterii.

Atentie, imagini socante!