Un reprezentant al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat, marti, ca liderii opozitiei sunt "inamicii lui Allah" si ar trebui executati conform legii islamice, scrie Reuters.

Declaratia clericului Abbas Vaez Tabasi a coincis cu demonstratia a zeci de mii de sustinatori ai guvernului care au cerut pedepsirea liderilor opozitiei pentru ca au provocat manifestatii violente dupa alegerile prezidentiale din iunie.

"Cei vinovati de revoltele din tara sunt mohareb (dusmanii lui Allah), iar legea este foarte clara in ceea ce priveste pedeapsa care se cuvine unui mohareb" a declarat reprezentantul lui Khamenei la televiziunea nationala. Potrivit sharia, sentinta care se cuvine unui mohareb este executia.

Remarcile clericului Vaez Tabasi au fost facute la doua zile de la cele mai sangeroase proteste anti-guvernamentale de la realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad in functia de presedinte al Iranului. Opt persoane au fost ucise in manifestatiile de duminica din Iran, potrivit Consiliului suprem de securitate nationala. Printre cei ucisi in cadrul ciocnirilor violente dintre zeci de mii de opozanti ai guvernului si fortele de ordine se afla si nepotul liderului opozitiei, Mir Hossein Moussavi.

Fostul presedinte al Parlamentului, Mehdi Karoubi, alaturi de Mir Hossein Moussavi si Mohammad Khatami sunt principalii lideri ai opozitiei, care contesta legitimitatea presedintelui Mahmoud Ahmadinejad.