Mai multi manifestanti au fost ucisi si numerosi altii raniti sau arestati duminica la Teheran, in cadrul ciocnirilor violente dintre zeci de mii de opozanti ai guvernului si fortele de ordine, potrivit AFP.

Cel putin cinci manifestanti, printre care si un nepot al liderului opozitiei Mir Hossein Moussavi, au fost ucisi in aceste ciocniri, cela mai sangeroase de la manifestatiile din iunie care au urmat realegerii contestate a presedintelui Mahmoud Ahmadinejad, potrivit informatiilor furnizate de mai multe site-uri ale opozitiei.

Site-ul televiziunii oficiale a confirmat, in aceasta seara, faptul ca mai multe persoane au murit in urma luptelor dintre fortele de ordine si protestatari, fara a face insa alte precizari.

Nepotul lui Moussavi, in varsta de 35 de ani, a fost impuscat in piept, afirma site-ul de opozitie Parlemannews.ir. Trei alte victime au fost impuscate intentionat, sustine Rahesabz, unul dintre principalele forumuri ale opozitiei.

Inainte de anuntul televiziunii oficiale, seful politiei din Teheran, Azizollah Rajabzadeh, dezmintise moartea vreunui manifestant, afirmand ca politia nu a tras si ca "membrii fortelor de ordine nu au avut asupra lor arme de razboi".

Menifestatiile au avut loc pe marele bulevard Enghelab, care traverseaza capitala de la est la vest, teatrul marilor proteste din iunie impotriva lui Ahmadinejad.

Zeci de mii de manifestanti au invadat simultan, din mai multe puncte, bulevardul, luand prin surprindere fortele de ordine, potrivit martorilor oculari. Pentru a putea sa se adune rapid, opozantii au profitat de aglomeratia generata de numeroasele ceremonii dedicata Asura, ziua doliului religios in care este comemorat martiriul imamului Hossein, figura centrala a siismului.

Protestatarii au aprins mai multe focuri pentru a se proteja de gazele lacrimogene si pentru a incetini asaltul politistilor, pe care i-au atacat cu pietre. In piata Azadi a fost ridicata o baricada.

"Luptam, murim dar ne vom recuceri patria", au scandat manifestantii.

In mai multe randuri, opozantii au reusit sa copleseasca fortele de ordine, in ciuda ajutorului dat de numerosi politisti in civil si a militiilor bassidji, care loveau manifestantii si ii alungau pe strazile laterale.

Martori interogati de AFP afirma ca masini si motociclete ale politiei au fost incendiate de oamenii care strigau 'Moarte dictatorului'. Mai multi politisti au fost raniti, potrivit surselor citate.

Nu exista inca o estimare a numarului ranitilor si a arestarilor efectuate pana la sfarsitul acestei zile, in timp ce calmul revine in centrul capitalei, ocupat de numerosi politisti.

Confruntari violente au avut loc si in provincie, in special in Ispahan, Najafabad, Arak (centru), Shiraz (sud), Babol (nord), Machhad (nord-est) si Tabriz, potrivit Rahesabz.