Susanna Maiolo este tanara imbracata in rosu care l-a trantit la pamant pe Papa Benedict al XVI-lea, in timpul traditionalei slujbe de Craciun, sustinuta la Vatican la miezul noptii. Potrivit unui responsabil de la Vatican, femeia are 25 de ani, sufera de tulburari psihice si nu este la prima incercare de a se "apropia" de Papa, informeaza Le Figaro.

In urma cu un an, tanara a reusit sa sara peste barierele de securitate, tot in timpul slujbei de la miezul noptii. Agentii de securitate au surprins-o rapid si au imobilizat-o la pamant. Acum, imbracata cu o bluza rosie, ca in decembrie 2008, ea a escaladat bariera in timp ce Papa se indrepta spre altarul principal din Bazilica Sfantul Petru. Proiectata din nou la pamant de agentii de securitate, tanara a reusit de aceasta data sa prinda in maini hainele Papei si l-a tras la pamant.

Purtatorul de cuvant de la Vatican, Federico Lombardi, a declarat ca Susanna Maiolo nu era inarmata si ca a fost dusa apoi la o clinica, pentru a primi ingrijirile necesare. Intrebat despre un eventual proces, Federico Lombardi a precizat ca justitia Vaticanului este "in general foarte indulgenta".

Suveranul Pontif, care si-a pierdut mitra si crucea, nu a fost ranit. A ramas la sol pentru cateva secunde, apoi s-a ridicat cu ajutorul mai multor persoane si si-a continuat drumul spre altar, flancat de agenti de securitate vizibil tensionati. In tot acest timp, multimea adunata la Vatican a inceput sa strige «Viva il Papa!». Papa Benedict al XVI-lea nu a facut nicio referire la incident, in timpul ceremoniei. In timpul busculadei, cardinalul francez Roger Etchegaray si-a fracturat femurul si va fi operat la spitalul Gemelli din Rome.

Dupa acest incident, Vaticanul a anuntat ca va efectua o revizuire a procedurilor de securitate. A lasat sa se inteleaga, insa, ca este imposibil sa asigure 100% securitatea Papei, care este inconjurat de mii de persoane la ceremoniile la care participa.