Papa Benedict al XVI-lea va celebra joi traditionala slujba de Craciun de la miezul noptii la ora locala 22,00 (21,00 GMT), o premiera la Vatican. Decizia a fost luata avand in vedere varsta inaintata a Papei, desi predecesorul sau, Ioan Paul al II-lea, a celebrat aceasta slujba la miezul noptii, inclusiv in ultimii ani ai vietii, anunta AFP.

Parintele Federico Lombardi, purtator de cuvant al lui Benedict al XVI-lea, afirmase, la inceputul lui decembrie, ca "sanatatea Papei este absolut normala", dezmintind astfel zvonurile declansate de aceasta schimbare de orar.

Noul orar, in care slujba se va finaliza cu putin timp inainte de miezul noptii (23,00 GMT) in loc de ora 2 noaptea (1,00 GMT), isi propune "sa faca mai putin obositare pentru Papa zilele de Craciun, in cursul carora are numeroase angajamente", in special slujba de Craciun din dimineata de 25 decembrie, explica parintele Lombardi.

"Este o masura normala de prevedere" si "nu exista niciun motiv de preocupare", sustine purtatorul de cuvant.

"Oricine poate constata ca Papa este bine: respecta calendarul pe care l-a urmat in acesti ultimi ani, cu audientele publice de miercuri si rugaciunile de duminica", a adaugat parintele Lombardi.

Niciun papa nu a celebrat slujba de Craciun la ora 22,00, inclusiv Ioan Paul al II-lea, care s-a confruntat cu probleme serioase de sanatate in ultimii ani ai vietii, inainte de a deceda, in aprilie 2005.

"Este vorba, pur si simplu, de masuri normale de precautie pentru un om care are aproape 83 de ani si munceste foarte mult", au declarat surse de la Vatican, citate de agentia italiana de presa Ansa, care au adaugat ca, in 2010, Papa va efectua vizite doar in tarile europene.

Papa Benedict al XVI-lea a implinit 82 de ani in 16 aprilie.