Ducele de Edinburgh, cunoscut drept marele gafeur al familiei regale britanice din cauza glumelor sale "incorecte politic", recidiveaza: el a facut recent o remarca cel putin neinspirata la adresa unui actor de comedie australian, invalid de un picior, sugerand ca acesta din urma "ar putea scoate o sticla de alcool din tara ajutandu-se de proteza sa", relateaza The Telegraph.

La numai cateva zile dupa ce iesit la iveala o intamplare de acum cativa ani, cand ducele de Edinburgh a ironizat un copil nevazator, presa relateaza acum despre faptul ca, in cadrul evenimentului Royal Variety Show, sotul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii a gasit de cuviinta sa glumeasca si pe seama comedianului Adam Hills, nascut fara piciorul drept.

In timpul unei discutii intre cei doi, printul-consort Philip a observat proteza ortopedica a actorului si a exclamat: "Ai putea scoate o sticla de gin pe furis afara din tara cu piciorul ala artificial".

In ciuda handicapului sau, comicul Adam Hills si-a croit o cariera de succes ca prezentator de televiziune. Cu toate acestea, el s-a arata amuzat de remarca ducelui, declarand pentru Daily Mirror ca replica acestuia a fost de-a dreptul "geniala".

Presa a dezvaluit zilele trecute o alta gafa comisa de printul-consort: in urma cu sapte ani, el si-a batut joc de un copil care a ramas fara vedere in urma unor bombardamente. Baiatul si familia lui fusesera invitati sa-i cunoasca pe regina Marii Britanii si pe sotul sau. Cand regina l-a intrebat pe baiat "cat de mult mai poate vedea", ducele de Edinburgh a comentat: „Probabil ca nu foarte mult, judecand dupa cravata pe care o poarta”.

Printul Philip, in varsta de 88 de ani, este cunoscut pentru glumele complet anapoda si micile gafe diplomatice pe care le-a provocat de-a lungul anilor.

In 2006, el a fost aspru criticat pentru un comentariu considerat "scandalos" la adresa copiilor institutionalizati din Romania. La ceremonia de decernare a unor premii patronate de printul-consort, acesta a afirmat ca "in Romania sunt atat de multe orfelinate de parca ar fi nascuti copii tocmai pentru a le umple".

De asemenea, in 2002, in cursul unei vizite in Australia, alteta sa princiara a intrebat cu nonsalanta un aborigen daca "inca mai arunca cu sulite unii in altii".