Strazile orasului Istanbul au devenit duminica scena unor confruntari violente intre nationalistii turci si activistii kurzi, la doua zile dupa ce principalul partid pro-kurd din Trucia a fost interzis de autoritati, relateaza AFP.

A fost cea de-a treia zi de violente in Turcia, dupa ce, vineri, Curtea Constitutionala de la Ankara a decis scoaterea in afara legii a Partidului Societatii Democratice (DTP), pentru presupuse legaturi cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat organizatie terorista.

Partidul Societatii Democratice era cea mai importanta formatiune politica la nivel local in regiunile in care traiesc cei mai multi kurzi si singura voce a acestei minoritatii in parlamentul Turciei.

Violentele de duminica, in care au fost implicate circa 100 de persoane, au izbucnit dupa ce un grup de kurzi a marsaluit in centrul Istanbul-ului, protestand fata de decizia Curtii. Acestia au fost intampinati de un grup de turci nationalisti, inarmati cu bate, cutite si chiar arme de foc. Cel putin o persoana a fost impuscata, pana la interventia fortelor de ordine, care au folosit grenade cu gaze lacrimogene pentru a dispersa multimea.

De asemenea, proteste violente au avut loc si la Diyarbakir, in sud-estul Turciei, cel mai mare oras locuit in majoritate de kurzi, demonstrantii atacand fortele de ordine cu pietre si sticle incendiare.

Trecerea in ilegalitate a Partidului Societatii Democratice si incidentele violente din ultimele zile afecteaza si mai mult relatia deja tensionata dintre turci si minoritatea kurda si da o lovitura grea planului de "dechidere democratica", lansat in august de guvern, care viza extinderea libertatilor pentru kurzi.