Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a lansat duminica un avertisment ferm catre liderii opozitiei, cerandu-le "sa ia distanta" de protestatari. "Cei care lanseaza sloganuri (in favoarea liderilor opozitie, n.red), agita fotografiile lor si vorbesc despre ei cu respect se opun Imamului (Khomeini, fondatorul Republicii islamice), revolutiei si Islamului", a declarat ayatollahul Khamenei, intr-un discurs transmis de televiziunea de stat si citat de AFP.

"Daca vedeti asa ceva, luati distanta", a avertizat liderul spiritual din Iran, intr-un mesaj adresat liderilor opozitiei. Cei vizati de declaratia ayatollahului sunt fostul prim-ministru Mir Hossein Moussavi si fostul presedinte al Parlamentului, Mehdi Karoubi, contracandidati ai lui Mahmoud Ahmadinejad la alegerile prezidentiale din luna iunie. Cei doi au refuzat sa recunoasca rezultatul alegerilor si au denuntat fraude masive.

"Desi acestia vad ca liderii Statelor Unite ale Americii, Frantei si Marii Britanii sunt intruchiparea tiraniei, ii sustin - trebuie sa inteleaga ca este o problema", a continuat ayatolahhul Khamenei. "Cand toti oamenii corupti, de la monarhisti la comunisti, de la dansatori la muzicieni fara valoare care au fugit din tara, le acorda sustinerea (liderilor opozitiei, n.red.), acestia trebuie sa deschida ochii", a subliniat ghidul suprem.

Ayatollahul Khamenei a repetat cu aceasta ocazie ca alegerile prezidentiale din 12 iunie au fost "corecte si legale". "S-a terminat", a precizat el. Liderul spiritual l-a sustinut pe presedintele Mahmoud Ahmadinejad inca dinainte de alegeri si nu a renuntat sa il sustina nici dupa terminarea scrutinului, criticand in mod constant liderii opozitiei, care continua sa conteste votul si la 6 luni de la acestea.