Descendenti ai familiei imperiale ruse Romanov si ai sultanilor otomani s-au intalnit sambata la Istanbul, intr-o intrevedere istorica pentru cele doua dinastii, dupa 200 de ani de conflicte. Marea ducesa Maria Vladimirovna - considerata de unii monarhisti rusi liderul Casei Imperiale din Rusia - si Osman Selahaddin Osmanoglu - nepotul sultanului Mehmed V (1909-1918) din partea mamei sale si al sultanului Murad V (1876) din partea tatalui sau - s-au intalnit oficial la consulatul Rusiei din Istanbul, informeaza AFP.

Cei doi au deschis impreuna un bal de caritate, organizat cu ocazia aniversarii a 210 ani de la nasterea poetului rus Aleksandr Puskin. "Este prima intalnire oficiala intre marea ducesa si un membru al casei Osman", a declarat Alexandr Zakatov, directorul cabinetului doamnei Vladimirovna, care a precizat ca nicio astfel de intalnire nu a fost posibila intre cele doua dinastii.

Au existat totusi intrevederi private, in trecut, intre Romanovi si otomani, in diferitele tari de exil. Osmanoglu a trait in exil in Egipt si in Marea Britanie, inainte de a primi autorizatia sa intre in Turcia in 1974. De cealalta parte, Vladimirovna a trait in Franta si in Spania.

"Aceasta intalnire simbolizeaza dezvoltarea relatiilor de prietenie ruso-turce, dupa o istorie traversata de numeroase razboaie intre noi si dinastiile noastre", a declarat Alexandr Zakatov. "S-a terminat asta, nu vom mai merge la razboi oricum", a adaugat zambind Osmanoglu.

Rivali istorici, imperiul rus si cel otoman s-au infruntat de numeroase ori intre secolele XVII-XX. Sultanatul otoman a fost abolit in 1922 si a fost inlocuit anul urmator de Republica Turca. Monarhia rusa a fost detronata in 1917, in timpul Revolutiei ruse.

Marea Ducesa Maria Vladimirovna