Cei 27 de lideri europeni s-au intalnit la Bruxelles, in primul Consiliu European de iarna dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona. Belgianul Herman Van Rompuy, care va prelua functia de presedinte al Uniunii Europene cu ocazia Consiliului European de la 1 ianuarie, le-a comunicat deja celorlalti premieri si sefi de state care sunt planurile sale, noteaza Le Monde.

Fostul premier belgian s-a aratat extrem de dornic sa aplice Tratatul de la Lisabona "ca la carte": gata cu reuniunile la care participa toata lumea. Consiliul va lucra in format restrans. Cancelarul german Angela Merkel riposteaza: doreste protectie pentru partenerii sai de coalitie, care se ocupa de Ministerul Afacerilor Externe. Cei 27 convin sa-si invite ministrii de Externe o data pe an, nu mai mult.

Van Rompuy muta centrul atentiei de la Jose Manuel Barroso, catre el insusi. Chiar daca presedintele Comisiei Europene insista sa faca propuneri economice "timide", subliniaza jurnalistii francezi.

Catherine Ashton, noul sef al diplomatiei europene, descopera tot acum cat de incarcat este programul sau. Trebuie sa participe in fiecare saptamana la reuniunea Comisiei, sa prezideze in fiecare luna reuniunile ministrilor de Externe, sa se prezinta cat de des posibil in fata Parlamentului, sa reprezinte Uniunea Europeana la peste 70 de reuniuni internationale, in fiecare an. "Fizic, ea nu poate face totul", a declarat pentru Le Monde un functionar european. Ashton va avea deci nevoie de un adjunct si are de unde alege, pentru ca statele raspund prompt la astfel de chemari.