Testul nu numarul 13 al rachetei intercontinentale Bulava s-a dovedit un nou esec. E adevarat, scrie Vedomosti, unul partial, comparativ cu anterioarele experimente. De aceasta data, necazurile au aparut dupa desprinderea primelor doua trepte, care au functionat impecabil. A treia treapta insa nu a mai mers.

Canalul norvegian de televiziune VG-TV a difuzat o inregistrare realizata miercuri dimineata in nordul tarii si pe care expertii locali au identificat-o drept un fenomen atmosferic legat de lansarea rachetei in nordul Rusiei.

In plus, autoritatile ruse au anuntat inchiderea apelor teritoriale din sudul Marii Albe, de unde se lanseaza Bulava. Ministerul rus al apararii si Institutul pentru tehnica militara din Moscova, realizatorul proiectului, au refuzat orice comentarii, mentioneaza Vedomosti.

Bulava urma sa devina principala componente marina a fortelor nucleare strategice si principala arma din dotarea submarinelor din cadrul proiectului 955 „Borei”.

Primul submarin – Iuri Dolgoruki – a inceput testele in acest an, alte doua ambarcatiuni sunt in lucru, iar a treia va intra in constructie la inceputul anului viitor. Dupa o serie de teste nereusite de la sfarsitul lui 2008 si inceputul lui 2009, directorul general al institutului care a proiectat racheta a demisionat.

Totusi, Moscova nu pare dispusa sa renunte la acest plan. S-a spus ca Rusia nu are proiect alternativ la Bulava si, prin urmare, lucrurile vor merge mai departe. „Bulava este un sistem absolut nou, difera substantial de tot ce s-a construit in perioada sovietica si de aceea procesul de realizare se deruleaza cu atata dificultate”, au explicat oficiaii de la Moscova.