Bogdan Aurescu, din nou in fata CIJ: A pledat impotriva independentei Kosovo

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Joi, 10 decembrie 2009, 15:07 Actualitate | Internaţional


Aurescu pledeaza din nou in fata CIJ
Foto: MAE
 documente
(10 Dec 2009) DOC, 109KB
(10 Dec 2009) DOC, 116KB
Bogdan Aurescu si Cosmin Dinescu - agentul si co-agentul Romaniei in procesul de la Haga, de anul trecut - au pledat din nou joi in fata Curtii Internationale de Justitie, sustinand pozitia Romaniei in cazul privind independenta Kosovo. Pledoariile au durat 45 de minute.

Aurescu a argumentat necesitatea ca instanta de la Haga sa nu se limiteze la a raspunde strict, limitativ intrebarii puse de Adunarea Generala - daca declaratia de independenta a institutiilor provizorii de administrare autonoma din Kosovo este conforma cu dreptul international -, ci problema juridica reala pe care Curtea trebuie sa o solutioneze se refera, in viziunea Romaniei, la a evalua daca dreptul international interzice sau nu crearea unui stat nou prin secesiune unilaterala, in circumstantele cazului examinat.

De asemenea, Bogdan Aurescu a mai aratat ca acceptarea ideii ca secesiunea unilaterala ar fi permisa de dreptul international, ca integritatea teritoriala s-ar aplica numai intre state, iar actorii non-statali nu ar fi obligati sa o respecte ar implica faptul ca orice portiune de teritoriu a oricarui stat si-ar putea proclama independenta: „...aceasta ar duce la consecinte extrem de severe pentru ordinea juridica internationala. Ar insemna ca orice provincie, district, judet sau chiar cel mai mic catun din orice margine a oricarui stat ar avea permisiunea dreptului international sa isi declare independenta si sa obtina secesiunea. (...)  Aceasta concluzie nu poate fi acceptata. Interdictia secesiunii unilaterale este unul dintre (...) elementele integritatii teritoriale”, a spus Aurescu in fata judecatorilor. Delegatia Romaniei a argumentat, astfel, ca principiile integritatii teritoriale si suveranitatii reprezinta pilonii fundamentali ai dreptului international, de la care nu se poate deroga.

Secretarul de stat roman a mai spus ca ca declararea independentei Kosovo incalca rezolutiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU, care impun ca statutul final al Kosovo sa se bazeze pe un proces politic fundamentat pe negocierile si acordul celor doua parti implicate. „Consiliul de Securitate nu putea in niciun caz sa impuna unui stat sa accepte secesiunea unei portiuni din teritoriul sau in absenta unui acord intre partile interesate”, a subliniat reprezentantul Romaniei.

Echipa Romaniei la Haga in procesul Kosovo
Echipa Romaniei la Haga in procesul
Kosovo
Foto: MAE
Cosmin Dinescu a continuat pledoaria Romaniei, si a demonstrat ca dreptul popoarelor la autodeterminare se poate aplica in cadrul statelor existente doar in dimensiunea sa interna (participarea la dezvoltarea vietii politice, economice, sociale, culturale in cadrul unui stat existent), fara a afecta integritatea teritoriala a acestora.

Asa numita „secesiune-remediu”, adica existenta unei exceptii de la aceasta regula – respectiv in cazul in care locuitorii unor parti a statelor existente sunt supusi unor incalcari grave ale drepturilor omului, este o institutie controversata si contestata in dreptul international. Oricum, situatia provinciei Kosovo la „data critica” – respectiv 17 februarie 2008, data proclamarii unilaterale a independentei – nu era de o astfel de natura incat sa justifice „secesiunea-remediu”.

In final,Dinescu a prezentat concluziile rezultand din pledoariile scrise si orale ale Romaniei, care conduc la constatarea ca, in viziunea Romaniei, declaratia de independenta a Kosovo nu este conforma cu dreptul international.

Pledoariile scrise si cele orale au fost pregatite de o echipa de diplomati juristi din MAE roman, care include si fosti membri ai echipei care a participat la procesul de delimitare maritima in Marea Neagra. Astfel, pe langa cei doi pledanti, din delegatia romana au facut parte: Calin Fabian, ambasadorul Romaniei la Haga, Ion Galea, director in cadrul Directiei Generale Afaceri Juridice din MAE, Irina Nita, consilier juridic in cadrul ambasadei Romaniei la Haga, Alina Orosan si Felix Zaharia, diplomati in cadrul Directiei Generale Afaceri Juridice din MAE.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10098 vizualizari

 • +24 (38 voturi)    
  Bravo Romaniei!!! (Joi, 10 decembrie 2009, 15:23)

  Ionel [anonim]

  In sfarsit un demers care ma face mandru sa fiu roman. Suntem alaturi de prietenii nostri sarbi!!!
  • +8 (30 voturi)    
   Sârbii,prieteni cu românii??? (Joi, 10 decembrie 2009, 15:58)

   lugojanul [utilizator] i-a raspuns lui Ionel

   Sârbii nu i-au privit NICIODATA pe români ca prieteni,ce sa mai vorbim de "frati"!Asta e doar un mit în capetele multor români,abil exploatat de psd-prm în anii `90,mit prin care îsi vehiculau anti-occidentalismul si mai ales anti-americanismul.Daca chiar vrei sa stii ce gândesc multi sârbi despre "slugile valahe"[am auzit destul de des sintagma asta în Serbia!],du-te putin în Serbia,nu le spune ca esti român,si adu asa,în treacat vorba despre români!Te asigur ca vei avea niste surprize foarte neplacute!Ti-as mai recomanda sa iei o carte de istorie în mâna si sa te informezi cu privire la ocupatia sârbeasca a Banatului(si a Timisoarei) între anii 1918-1920; vei afla cu stupoare poate ca între Serbia si România era cât pe aici sa se ajunga la un razboi din cauza asta.Mai întreaba-i apoi,daca nu crezi,pe niste batrâni din Banat care îsi mai aduc aminte,ce impresie au lasat sârbii si ocupatia sârbeasca,asupra românilor.Te asigur ca vei fi din nou foarte mirat(poate si indignat!).Tot în acea carte de istorie vei mai afla ca sârbii planuiau înca din anii '30 sa-i deporteze pe toti "valahii"(pe lânga,nemti,unguri,italieni si bineînteles,albanezi) din Iugoslavia.Cum nu mica îti va fi mirarea sa aflii ca sârbii tai,în zilele de azi, se comporta foarte ne-european(ei vor în UE totusi!) cu românii din Valea Timocului(printre altele îi ameninta ca le darâma biserica daca mai presteaza servicii divine în limba româna!!).România sustine aceasta pozitie hilara doar fiindca îi e frica sa nu ceara cumva si ungurii acelasi lucru în Transilvania;aici românii comit o eroare de logica:în Iugoslavia,sârbii au pornit un razboi îngrozitor comitând crime contra umanitatii si genociduri partiale.În România ungurii au drepturi la care românii din Serbia( si alte tari) nici nu pot visa!Sârbii doar atunci îi privesc pe români ca"prieteni" când e în folosul lor.Asa ca pozitia României la Haga nu prea e logica,dar nimic nu este etern pe lume,nu-i asa?
   • -8 (26 voturi)    
    Aberezi, tati! (Joi, 10 decembrie 2009, 16:23)

    Radu B. [anonim] i-a raspuns lui lugojanul

    La 1 Decembrie 1918 Banatul s-a unit cu România... așa că ești penibil.

    Cred că ai citit cărți de Vadim sau alți stupizi...
    • +9 (13 voturi)    
     alt sfertodoct fudul! (Joi, 10 decembrie 2009, 16:50)

     Murphy [anonim] i-a raspuns lui Radu B.

     ia, citeste, loaza: "În baza unei Convenţii Militare semnate la Belgrad, armata maghiară trebuia retrasă la nord de râul Mureş. Teritoriul evacuat trebuia ocupat de forţele aliate. Pe acest temei, unităţile militare sârbe au intrat în Banat şi la 14 noiembrie 1918 au ocupat Timişoara. Comandamentul sârb a preluat administraţia militară, a dizolvat Gărzile naţionale, iar mai târziu a preluat şi administraţia civilă. În 1919, Banatul a fost împărţit între România şi Regatul Serbiei, Croaţilor şi Slovenilor (numit mai târziu Iugoslavia)".
     Alta data nu mai scrie daca esti pe dinafara!
     • 0 (0 voturi)    
      cred ca ai dreptate (Vineri, 11 decembrie 2009, 5:58)

      romanu [anonim] i-a raspuns lui Murphy

      cred ca ionel a vorbit in necunostinta de cauza. notorietatea relatiilor bune dintre romania si serbia dateaza din timpul lui cuza. daca nu ma insel si in timpul primului razboi mondial, lui Carol I i s-a oferit o bucatica din Serbia si acesta a refuzat in numele prieteniei cu statul vecin.
    • +6 (6 voturi)    
     Mai citeste! (Joi, 10 decembrie 2009, 16:52)

     lugojanul [utilizator] i-a raspuns lui Radu B.

     Mai citeste "tati",ca de istorie chiar nu ai nici cel mai mic habar!Si nu te tot baga ca musca în zar,daca nu stii,sau daca doar ai auzit si tu ceva cândva fara sa stii prea bine despre ce e vorba!
    • +8 (8 voturi)    
     sarbii, banatul si romanii... (Joi, 10 decembrie 2009, 17:09)

     StefanAlin [utilizator] i-a raspuns lui Radu B.

     La 1 Nov 1918 s-a proclamat Republica Banat, Ungaria recunoscandu-i independenta. Pe 15 Nov 1918, trupele sarbe intra in republica aducandu-i sfarsitul. Numai interventia rapida a trupelor romane a dus la evitarea ocuparii intregului Banat. Romaniei i se promisese in pactul secret care a adus Romania in razboi de partea Antantei, tot Banatul. Vestul, din nou nu si-a respectat angajamentele fata de Romania...
     Populatia republicii era de 15820133 de oameni din care majoritatea 37,42% erau romani si doar 17,97% erau sarbi (censul din 1910). La censul din 1900, romanii erau 40,4% ...in doar 10 ani scazand cu 3%.
     In Serbia exista un numar foarte mare de vlahi (nu sunt recunoscuti ca romani) unele estimari ducandu-i chiar si azi la aprox 400.000 de oameni...Patriarhul Nicodim afirma in 1942 ca numai in tinutul Timocului sarbesc traiesc 550.000 de suflete romanesti. Sarbii in schimb afirma ca in Serbia sunt 34576 de romani si 40054 de vlahi. Cu asa prieteni, ce ne mai trebuie dusmani...
     • 0 (2 voturi)    
      Cati? (Joi, 10 decembrie 2009, 22:47)

      un roman [utilizator] i-a raspuns lui StefanAlin

      'Populatia republicii era de 15820133 de oameni '???

      Poate 1582133, nu de alta dar toata Romania nu avea 16 milioane de locuitori in 1918.
      • 0 (0 voturi)    
       corect (Vineri, 11 decembrie 2009, 11:19)

       StefanAlin [utilizator] i-a raspuns lui un roman

       ai dreptate; am tastat gresit.
    • +6 (6 voturi)    
     Radu B. (Joi, 10 decembrie 2009, 17:34)

     releu [utilizator] i-a raspuns lui Radu B.

     Lugojanul nu abereaza de loc privind ocuparea Banatului de catre sarbi pana prin 1920, asa ca penibil esti matele, adica PENIBIL daca poti contesta un fapt deja petrecut..
     In plus, prin 1944 - 1945 Tito umbla ca cu caciula intinsa pe la Stalin sa ii incunviinteze ocuparea din nou a Banatului...
     Cu ce nu prea sunt de acord cu lugojanul este ca razboiul din Yugoslavia din anii 90 este cam in aceeasi masura si opera croatilor, nu doar a sarbilor...
     Sarbii s-au cam bagat singuri in toate mizeriile astea, .....
     La romani e un proverb: a vazut cineva cal verde si sarb cuminte ?

     Teoretic pare bina ca ne opunem independentei Kosovo, in forma in care s-a declarat, atentie la nuanta... Inca o data suntem aprope de sarbi, ca si in 1941, dar este ca o frectie la un picior de lemn... atitudinea lor fata de romanii din Timoc este dovada "prieteniei" lor fata de romani..
   • +7 (11 voturi)    
    da (Joi, 10 decembrie 2009, 16:24)

    Mihai-G [utilizator] i-a raspuns lui lugojanul

    Ai dreptate. Pe aici vad ca multi prefera sa repete mituri.
   • -7 (7 voturi)    
    fugi d ete culca (Joi, 10 decembrie 2009, 16:26)

    gigi [anonim] i-a raspuns lui lugojanul

    Dle DP nu m ai behaiti cu aceleasi idei obosite ca la cursurile din primaverii ale unui iinstitut obscur sii obosit....va recunosc dintr/o mie ineptiile si frustrarile . Numai regimul Consttaantinescu a fost destept iar in ceea ce priveste sarbii nu cred ca pt ca atti avutt experiente nasoale in famile puteti generaliza la tott poporul sarb. Suneti de/a dreptul penibil daca nu stiati asta cred ca suneti singurul tot restul lumii o stie. putitn aer curatt nu v/ar strica
   • -4 (12 voturi)    
    Kosovo is Serbia! (Joi, 10 decembrie 2009, 16:30)

    piktor [anonim] i-a raspuns lui lugojanul

    esti varza!
    am fost in Serbia si am vazut cum sunt tratati romanii: cu respect si admiratie
    cand americanii ii amenintau cu un alt razboi daca nu se cumintesc in problema Kosovo, ei erau pe strazi si cereau dreptate
    si fluturau steagul Romaniei!
    iti place sa vorbesti din carti...
    exista probleme intre sarbi si romani, mai mult sau mai putin istorice, mai mult sau mai putin politice... dar cand abuziv unii rup o parte dintr-o natiune pentru a o ucide, te bate Dumnezeu daca stai si carcotesti de pe margine
    Kosovo e plina de istorie, de biserici si manastiri ortodoxe, e echivalentul Moldovei noastre - e leaganul natiunii sarbe, iar marile puteri au dat-o musulmanilor tocmai din cauza asta
    si uite respectul musulman pentru un lacas de cult crestin:

    http://www.youtube.com/watch?v=fkgHkxIfgBc

    Asa ca lasa ura si prostia si sari in ajutorul celui ce i se face strambatate!
    • +2 (10 voturi)    
     Mai învata! (Joi, 10 decembrie 2009, 17:14)

     lugojanul [utilizator] i-a raspuns lui piktor

     În caz ca înca nu ai aflat "amice" lovit crunt de sârbofilie irationala,Kosovo NU mai este Serbia!Puteti voi sa o suciti si învârtiti cum vreti,asta e realitatea.Apoi daca nu ai aflat înca,în Kosovo populatia majoritara e de departe ALBANEZA,(si asta cam de pe la mijlocul sec.XIX deja,în pofida mascrelor si deportarilor pe care "prietenii" tai,sârbii,le-au comis împotriva albanezilor!)argumentele sârbilor cum ca asta ar fi leaganul lor,ca acolo sunt manastiri etc.etc. NU TINE.Ceea ce tine însa este faptul ca albanezii,dupa o experienta de vreo 90 de ani în cadrul statului sârbesc---Kosovo apartine Serbiei de abia din 1913----,nu mai vor sa stie nimic de Serbia si mai ales de administratie sârbeasca!Te miri oare, de ce?Asa am facut si românii din Ardeal la 1918;erau majoritari,aveau o experienta cu statul maghiar nu tocmai placuta(îndeosebi cea din ultimii 50 de ani) si au prins apoi ocazia,dupa primul razboi mondial,sa se debaraseze de acel stat care le nega pâna când si identitatea de români!Au avut românii dreptul sa o faca sau nu?Si daca da,atunci de ce nu au si albanezii acest drept?Mai ales în lumina evenimentelor din Ex-Iugoslavia anilor '90!As vrea sa-mi raspunzi doar la aceasta întrebare,cu DA sau NU: au avut românii dreptul de a se debarasa de statul maghiar în 1918?Iar apoi,indiferent de raspunsul tau, as vrea sa argumentezi cu argumente solide(daca ai,ma tem ca nu!)de ce nu au si albanezii acelasi drept!Hai,baga mare,astept!
     • +2 (4 voturi)    
      o argumentatie excelenta (Joi, 10 decembrie 2009, 18:52)

      radub [anonim] i-a raspuns lui lugojanul

      Si cred ca nu are sens de-a duce discutii cu niste ageamii agramati. Respectele mele Dle. Lugojanu.
     • 0 (2 voturi)    
      deci prin deductie logica si ungurii (Joi, 10 decembrie 2009, 18:58)

      ndc [anonim] i-a raspuns lui lugojanul

      din Harghita Covasna au acelasi drept sa se declare independenti???!!!
      • +3 (5 voturi)    
       Citeste! (Joi, 10 decembrie 2009, 20:19)

       lugojanul [utilizator] i-a raspuns lui ndc

       Daca românii s-ar fi comportat cu ei asa cum sârbii cu albanezii,DA,atunci ar fi avut acest drept!Subliniez ca AR FI AVUT,deci conjunctivul!dar aceste întrebari sunt puerile si fara sens,deoarece maghiarii din România au drepturi pe care unele minoritati din cadrul UE înca nu le au.O scindare ar trebui sa aiba aprobarea unei mari parti a populatiei cu pricina; nu cunosc multi secui din Ardeal care ar vrea asta!Asa ca linisteste-te,România----spre deosebire crasa de Iugoslavia!---este un proiect national reusit si viabil.A stiut ,mai ales dupa 1989, sa gestioneze chestiunuea minoritatilor cu mult calm si inteligenta,iarasi spre deosebire crasa de Serbia.Mai ales ca pentru a se descinde de un stat,acea minoritate ar trebui sa aiba temeiuri serioase pentru a o face.Unde ar fi acelea la maghiarii din România?În schimb la albanezii din Kosovo....cu duiumul!Asa ca hai sa lasam gargara national-paranoida,unde duce asa ceva s-a vazut în Iugoslavia.
     • -1 (1 vot)    
      intre Transilvania din '918.. (Joi, 10 decembrie 2009, 21:10)

      XXL [anonim] i-a raspuns lui lugojanul

      ..si Kosovo din 2009 sunt 100 de ani. Totul s-a schimbat intre timp. Istoria si Dreptul nu-s matematica!! ......
     • 0 (2 voturi)    
      nu sunt "amicul" tau (Joi, 10 decembrie 2009, 23:11)

      piktor [anonim] i-a raspuns lui lugojanul

      cred ca ai uitat ca secesiunea a pornit de la "armata de eliberare albaneza".... o gasca de teroristi care acum fac parte din "guvern"
      cat despre administratia "sarbeasca", hai sa rectificam si sa zicem de ocupatia germana (care nu prea a contat, ce-i drept) si de regimul comunist (cu stramutarile lor de populatii si alterarea compozitiei etnice), care de fapt a condus la situatia de acum
      analogiile tale cu Ardealul sunt complet deplasate, Ardealul este si a fost romanesc (chiar daca sub ocupatie austro-ungara), asa cum Kosovo este si a fost sarbesc (sub diverse alte ocupatii)
      faptul ca i s-a schimbat compozitia etnica intai sub comunisti si apoi sub presiunea teroristilor albanezi care i-au impins pe sarbi afara justifica o reparatie nu inca o lovitura

      in alta ordine de idei, mi se pare trist ca unii au creierele atat de spalate de propagnada...
      cand citesti o carte sau macar un articol de pe wikipedia gandeste-te daca nu cumva ai o viziune unilaterala asupra situatiei
    • 0 (0 voturi)    
     .... (Vineri, 11 decembrie 2009, 11:23)

     StefanAlin [utilizator] i-a raspuns lui piktor

     "Niste sarbi au dat foc la steagul Romaniei in satul Seleus din Voivodina, unde locuitorii sunt romani. Belgradul a colonizat aici sarbi dupa 1991 pentru modificarea structurii, transmite Romanian Global News. Drapelul era arborat cu ocazia Festivalului de folclor romanesc din Voivodina. Seara, cateva masini cu drapele sarbesti au trecut in viteza prin Seleus, iar indivizii din masini au strigat “Ovo je srbija i rumuni smrde!” (Aici e Serbia, iar romanii put!)."
     Din Gardianul 27-08-2009
     • 0 (0 voturi)    
      e probabil adevarat (Vineri, 11 decembrie 2009, 12:19)

      piktor [anonim] i-a raspuns lui StefanAlin

      si iti mai zic si eu, politicienii din Voivodina sunt f sensibili la subiectul Romania (pentru ca se stiu cu musca pe caciula)
      dar nu poti condamna o natiune in ansamblu pentru actiunile unor indivizi
      au si ei vadimii lor
   • +2 (6 voturi)    
    pt lugojanul (Joi, 10 decembrie 2009, 17:12)

    Va Sile [utilizator] i-a raspuns lui lugojanul

    poate ca sarbii nu-s asa de prieteni pe cum ii credem dar asta nu are nimic de-a face cu dreptul lor la integritate teritoriala.

    imaginati-va ca va continua procesul de islamizare al Europei... cine o sa accepte un stat separat pentru ca 1/4 (prin absurd) din populatia musulmana ar dori aceasta?
   • -1 (3 voturi)    
    se vede ca esti croat sau albanez (Joi, 10 decembrie 2009, 18:15)

    smen [anonim] i-a raspuns lui lugojanul

    slugi la americani,sarbii sunt un popor demn si patriot nu slugi ca croatii sau albanezi,si sunt prietenii nostri
    • +1 (3 voturi)    
     legende urbane (Joi, 10 decembrie 2009, 19:07)

     Clau [anonim] i-a raspuns lui smen

     Nici o urma de proba, nici o data istorica, nici o urma de discernamant.
     In schimb ataci persoane si vorbesti in slogane si legende urbane.
     • -1 (1 vot)    
      stii care e dovada (Joi, 10 decembrie 2009, 23:34)

      smen [anonim] i-a raspuns lui Clau

      americanii i-au bombardat pe sarbi,de aia nu pot fi acuzati ca sunt slugi in schimb croatii si albanezii iau pupat peste tot,i-au lasat sa le tranziteze spatiul aerian,i-au implorat sa-i bage in nato,sarbii au ars steagu american acum 1 an,cine mai are curaj in europa sa faca asa ceva,pentru asta iti trebuie vana
      • 0 (0 voturi)    
       faci o confuzie (Vineri, 11 decembrie 2009, 9:56)

       levi [anonim] i-a raspuns lui smen

       confunzi prostia cu curajul
       • 0 (0 voturi)    
        nu cred (Vineri, 11 decembrie 2009, 14:15)

        smen [anonim] i-a raspuns lui levi

        uite de tine mi-am dat seama imediat ca esti prost
   • +2 (4 voturi)    
    sustin (Joi, 10 decembrie 2009, 19:58)

    nae [anonim] i-a raspuns lui lugojanul

    Sunt de acord cu ceea ce spui numai ca trebuie sa fii obiectiv si sa constati ca :
    1. Romania nu are nici un interes sa sustina secesiunea Kosovo si nu numai Romania.Nu din dragoste de sarbi face asta.
    2. Principial nu poate fi acceptat asa ceva. Secesiunea unilaterala da nastere la situatii ce pot genera o serie nesfarsita de conflicte unele instrumentate abil de forte interesate. Gandeste-te doar la chestiunea Sudetilor, la declansarea invadarii Poloniei. Gandeste-te la zona conflictelor inghetate de la E de Marea Neagra. Odata deschisa aceasta poarta vor navali peste omenire un sir nesfarsit de probleme grave ce nu vor mai putea fi solutionate pasnic.
    Sustin punctul de vedere al Romaniei in acest caz.
   • +1 (1 vot)    
    Multumiri (Vineri, 11 decembrie 2009, 10:28)

    Petre [anonim] i-a raspuns lui lugojanul

    Draga Domnule Lugojanu iti multumesc din suflet ca m-ai luminat.
    Banuiam io ca ne cam minte comunistii astia cind ne invata la istorie ca ne-am aparat intotdeauna teritoriul si nu i-am atacat pe altii niciodata ca sa le luam lor teritoriile.
    Fenomenal ,aveti dreptate , armata romina nu si-a facut datoria si nu a aparat trupul sfint al tarisoarei noastre , nu a a sarit la gitul nemernicilor de sarbi in 1918 si ei ne-au luat Banatul.
    Poate ca totusi era dupa un rasboi mondial si nu mai avea puterea dinainte cind le-a luat de la bulgari judetele cu vedere la mare.
    I-o credeam ca nu i-a lasat Hitler sa atace pe unguri in 1940 cind cu dictatul ,dar nu ei nu si-au facut datoria ,era doar cu numele maresal si nu stia ce-i aia sa-ti aperi tara de unguri si nici de comunisti ca doar in 1920 au dat jos pe Bela Kun la Budapest si apoi si apoi si-au pierdut suflu ,cum sa- atace armia romana pe unguri.
    Ca norocu ca Hitler si-a schimbat dispozitia si ne-a dat voie sa facem Rominia Mare pina pe la Stalingrad , da ce sa-i faci nu a iesit dar Taica Stalin a zis sa o facem mai bine invers pina prin Tatra.
    Dar iacata ca nemernicilor de sarbi nu ne dau pace si agenturile lor dau navala la Tmisoara dar de data asta sintem si noi pregatiti si Domnii Generali Stanculescu si Chitac stau la datorie si le trag o mama de bataie sa le mearga fulgii.Asa le trebe.
    Ce bine ca tine totusi americanii cu noi , ne-au ras ei Ploiestiul da ne lasa acuma sa face Rominia mare pina la Kabul si Bagdad numa sa nu le luam datoria ca nu au ce plati ,o fost recolta proasta de curmale si nu-s bune.
    Si mai zice ca sintem Slugi .Nu le e rusine.Doara s-o unit si Moscova si Washington Ba chiar si Realitatea si tot nu putura sa ne bage pe git pe Geoana cum da marturie chiar acilea pe Hotnews.
  • +2 (2 voturi)    
   sarbii frati??? cu romanii? (Joi, 10 decembrie 2009, 17:30)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui Ionel

   cine crede ca sarbii sunt frati cu romanii e 100% in afara problemei
  • +2 (2 voturi)    
   sarbii frati??? cu romanii? (Joi, 10 decembrie 2009, 17:30)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui Ionel

   cine crede ca sarbii sunt frati cu romanii e 100% in afara problemei
  • +4 (4 voturi)    
   adevarul istoric (Joi, 10 decembrie 2009, 18:21)

   Romanul [anonim] i-a raspuns lui Ionel

   O noua tradare a romanilor din Valea Timocului si a fratilor albanezi prin sprijinirea ucigasilor sarbi... dar gura romanului e facuta parca dupa scula sarbului.... intotdeauna am avut admiratie pentru calaii nostri... in baza dreptului la autodeterminare am faurit Romania Mare, tot asa au si dreptul fratii albanezi, care au ratat momentul 1918, la unirea tuturor in aceiasi patrie... dar ce sa faci cand nu stii istorie?? romanii si albanezii sunt frati pe filiera iliro-tracio geto-daca, iar slavii de sarbi au venit in sec 6 si au ocupat teritoriile ilirilor si vlahilor... o spune unul care a trait si in Albania si in Serbia...
  • +4 (4 voturi)    
   Prieteni ? (Joi, 10 decembrie 2009, 18:41)

   radub [anonim] i-a raspuns lui Ionel

   De unde pana unde sarbii prietenii nostrii ? De unde ai gaselnita asta ? Niciodata sarbii nu au acordat vreun ajutor Romaniei, ca sa nu mai vorbesc de drepturile romanilor din Valea Timocului de-a invata in limba lor. Pana si o biserica ortodoxa romaneasca a fost demolata recent.
   Romania vrea sa ne se creeze un precedent asemanator celui din Kosovo. Atata doar si argumentele juridice sunt impecabile.
  • +2 (2 voturi)    
   Constitutia Serbiei- ex Yugoslavia (Joi, 10 decembrie 2009, 22:24)

   Radu [anonim] i-a raspuns lui Ionel

   stipula ca este stat federal. De aceea s-au desprins mai usor Slovenii; apoi au urmat razboaiele cu Croatia, BH... in cadrul Serbiei exista mai multe teritorii quasi-autonome printre care si Kosovo. Acolo a fost si un macel urit. In cazul Romaniei se stipuleaza ca suntem stat national, indivizibil si suveran. Nu am avut razboi cu secesionisti. Punct
 • -16 (22 voturi)    
  Teoria relativitatii (Joi, 10 decembrie 2009, 15:23)

  iancu [anonim]

  Si eu pledez impotriva idependentei Republicii Moldova fata de Rusia :-)
  • +7 (15 voturi)    
   Nu prea se compara... (Joi, 10 decembrie 2009, 15:54)

   hahalera [anonim] i-a raspuns lui iancu

   Republica Moldova este deja un stat suveran, care de aprox. 20 de ani si-a declarat independenta fata de URSS, si NU fata de Rusia! Este o situatie comparabila cu cea a Croatiei sau Bosniei in fosta Yugoslavie. cazul Kosovo se compara cel mult cu al Republicii Cecene (presupunand ca aceasta din urma ar fi incurajata de anumiti factori "externi" sa-si declare independenta fata de Federatia Rusa). Asadar, nu compara mere cu pere... In rest, felicitari autoritatilor romane pentru atitudinea si consecventa de care-au dat dovada in aceasta problema. Inca odata am fost mai tari ca bulgarii :D
  • +4 (8 voturi)    
   Pentru Iancu (Joi, 10 decembrie 2009, 15:58)

   Marian [anonim] i-a raspuns lui iancu

   Stai jos repetentule! Ai nota 1
 • +18 (24 voturi)    
  imi place (Joi, 10 decembrie 2009, 15:28)

  vlad [anonim]

  sa vad stiri despre romani competenti. poate m-am saturat sa aud/vad/citesc doar de prapaditi in ultima vreme.
  • -1 (3 voturi)    
   clar, si eu la fel (Joi, 10 decembrie 2009, 16:37)

   rica [anonim] i-a raspuns lui vlad

   bravo romania, bravo romanilor care ne fac cinste.
   vreau sa-i stiu si sa-i apreciem, asa ne ridicam.
 • +10 (16 voturi)    
  ... (Joi, 10 decembrie 2009, 15:36)

  ToBeOrNotToBe [utilizator]

  BRAVO
 • -10 (20 voturi)    
  Domnule Presedinte Basescu, (Joi, 10 decembrie 2009, 15:38)

  John [anonim]

  Va rog respectuos sa justificati public la ora de maxima audienta la TVR 'Interesul National' in cazul trimiterii lui Aurescu la Haga ca sa sustina cauza Serbiei azi 10 Dec 2009.

  In cazul ca 'Interesul Natioanal' se rezuma la respectarea 'Principiului integritatii teritoriala a statelor' cred ca Romania nu are astfel de probleme decat in mintea istericilor vadimisti care isterizeaza prin contagiune istericii extremisti maghiari din Romania.

  In plus prin aceasta sustinere cred ca Romania isi stirbeste fara justificare 'Interesul Noational'.

  Cred ca pofta de autonomizare este produsa de actuala administrare judeteana si reluctanta in a desfiinta administrarea pe judete si inlocuirea cu regiunile istorice.

  Judecata la rece v-ar putea fi un bun sfatuitor....
  • +7 (15 voturi)    
   explicatia (Joi, 10 decembrie 2009, 15:49)

   anton [anonim] i-a raspuns lui John

   decizia a fost excelenta. interesul national este mentinerea integritatii teritoriale a romaniei. ce s-a intamplat in kosova se poate intampla maine in harghita. romania trebuie sa isi mentina o pozitie stricta in aceasta chestiune si ma bucur enorm sa vad ca nu ne jucam cu treburile importante. bravo basescu, bravo aurescu. ne aratati ca nu sunteti marionete precum contracandidatii.
   • +5 (9 voturi)    
    nu, aia nu se poate (Joi, 10 decembrie 2009, 16:00)

    Clau [anonim] i-a raspuns lui anton

    Daca tara mea ajunge vreodata sa extermine pe unguri pe criterii etnice atunci Harghita si Covasna au tot dreptul sa faca asa cum au facut in Kosovo. Dar eu cred ca romanii mei niciodata nu vor ajunge intr-asa o decadere morala. Cu sau fara Basescu al carma.
    • -1 (7 voturi)    
     Nu e chiar asa. (Joi, 10 decembrie 2009, 16:37)

     profesoras [utilizator] i-a raspuns lui Clau

     Prin Kosovo au murit si multi sarbi. Altii au trebuit sa fuga ca sa nu-i macelareasca albanezii. Situatia e mai complexa. Iar Harghita si Covasna se pot rupe foarte usor, nu e nevoie sa fie exterminati. Pot gasi ei niste pretexte. Cam ca in 20 martie 1990.
     • +1 (5 voturi)    
      20 martie 1990 (Joi, 10 decembrie 2009, 16:58)

      Clau [anonim] i-a raspuns lui profesoras

      si totusi ungurii nostri sunt cu noi in ciuda acelei date, si in ciuda acelei spaime prin care am trecut toti. Daca eram prosti si mandri fara discernamant puteam si noi sa avem acum o tara tandari si sa ne plangem pe la Haga pentru noi, nu pentru altii.
      Avem insa toate motivele sa fim mandri de noi Romania exista si e unitara si nestirbita, isi respecta nationalitatile si are toate motivele sa continue sa si le respecte.
    • +4 (4 voturi)    
     nu o sa facem si stii de ce? (Joi, 10 decembrie 2009, 16:39)

     pica [anonim] i-a raspuns lui Clau

     ca sintem oameni. ca identificam extremismul atit la ei cit si la noi, si ne delimitam.
     dar hai sa-i apreciem pe ai nostri, ca nu am mai facut-o de mult. bravo romanilor si sa aveti sarbatori fericite, ca romanul stie sa petreaca aceste vremuri indiferent de situatia creata de parazitii societatii.
    • +1 (7 voturi)    
     decadere morala sau UCK? (Joi, 10 decembrie 2009, 16:43)

     hallo! [anonim] i-a raspuns lui Clau

     nici tara lor nu a ajuns sa "extermine pe albanezi", ci cele doua populatii s-au macelarit reciproc. cu arme americane, europene, musulmane. sau nu ati auzit pana acuma de UCK?
   • +2 (4 voturi)    
    prostii (Joi, 10 decembrie 2009, 16:29)

    Mihai-G [utilizator] i-a raspuns lui anton

    Ce sa se intample in Harghita? Sa inceapa armata romana sa omoare civili maghiari doar pentru ca sunt maghiari?
    Cred si sper ca nu se va intampla niciodata asa ceva.

    Cum ziceam mai jos, Transilvania are o majoritate romaneasca si nimeni nu ataca integritatea teritoriala a Romaniei. Ar trebui sa terminam cu fricile astea idioate si sa ne dam seama ca un popor are dreptul sa-si hotarasca singur soarta.
 • +10 (22 voturi)    
  BRAVO! (Joi, 10 decembrie 2009, 15:39)

  Vlad G [anonim]

  Bravo domnule Bogdan Aurescu, am toata stima pentru d-voastra ca reprezentati interesele nationale peste hotare.

  Va tin pumnii! Succes!
 • -17 (25 voturi)    
  mujebase (Joi, 10 decembrie 2009, 15:41)

  raz [anonim]

  dar transilvania si banatul n-au facut acelasi lucru in 1918 ?! de ce noi avem dreptul lka autodeterminare, pe cand kosovarii n-au ? atata vreme cat principiul autodeterminarii a dus la marea unire, acelasi principiu poate genera si secesiune.
  • +6 (10 voturi)    
   da (Joi, 10 decembrie 2009, 15:50)

   Mihai-G [utilizator] i-a raspuns lui raz

   Ai dreptate raz. Se pare ca ideea e ca sustii principiul autodeterminarii atata timp cat iti serveste intereselor dupa care devii un aprig aparator al principiului integritatii.

   Transilvania are majoritate romaneasca asa ca nu o ia nimeni. Ar fi cazul sa realizam asta si sa nu ne mai speriem de cai verzi pe pereti.
  • +6 (14 voturi)    
   hmmm (Joi, 10 decembrie 2009, 15:51)

   anton [anonim] i-a raspuns lui raz

   transilvania este a romaniei. kosova este o provincie autocreata, fara fundament istoric. transilvania nu s-a desprins pentru a forma un stat independent, ci din vointa de a se uni cu patria mama. daca nu intelegi si nu sustii interesul national, esti liber sa te duci cu Geo la jurnalistii straini sa declarati ca voi vreti sa acceptati kosovo.
  • +4 (6 voturi)    
   :) (Joi, 10 decembrie 2009, 15:54)

   alin19 [utilizator] i-a raspuns lui raz

   dupa razboi partea care a pierdut sa supune regulilor castigatorilor, aici este o judecata cu argumente date direct din legile internationale tocmai pentru a evita acele razboaie
  • +3 (7 voturi)    
   Luati o carte de istorie (Joi, 10 decembrie 2009, 15:55)

   Mihaela [anonim] i-a raspuns lui raz

   si cititi despre tratatele incheiate dupa cel de-al doilea razboi cu privire la granite si revizionism
  • +3 (7 voturi)    
   Om fi noi mai jmekeri (Joi, 10 decembrie 2009, 15:57)

   Clau [anonim] i-a raspuns lui raz

   Noi avem dreptu si sa le taiem la diaspora dreptu de vot. Noi avem democratie originala, noi avem toate drepturile. Dar mai ales stangile.

   Da daca e sa fiu logic si nu isteric, atunci lucrurile stau altfel. Nu pot decat sa spun ca adevar graiesti domnule. Jos palaria!
  • +1 (7 voturi)    
   Atunci a fost altceva... (Joi, 10 decembrie 2009, 16:10)

   Leinad [anonim] i-a raspuns lui raz

   @Mujebase Stimate domn, in 1918 a fost cu totul altceva... Dupa primul razboi-mondial, tara (imperiul) din care facea parte si Banatul si Transilvania nu mai exista. Imperiul Austro-Ungar se destramase... Romanii din Banat, Transilvania, Bucovina aveau de ales intre a-si declara independenta si crearea unui stat nou pe harta Europei (doamne ce bine ar fi fost ca tot e tara divizata intre estul si vestul Romaniei - vezi si ultimele alegeri) si unirea cu Romania. A fost preferata ultima varianta din ratiuni de securitate. Un stat nou, i-ar fi adus pe vecinii nostri in situatia de a ravni la anumite teritorii din noul stat... si s-a intamplat asta in 1919 in Banat cand trupele sarbe au ocupat Timisoara pentru cateva zile... (cauta pe google Republica Banat). A fost o hotarare de compromis dar care pana la urma s-a vazut benefica pentru ambele parti. Pentru Banat si Transilvania s-a asigurat securitatea! Pentru Regatul Romaniei: dezvoltarea economico-industriala din Banat si Transilvania plus o mare parte din civilizatie... sa nu uitam ca dpdv administrativ (de ex. Cartile Funciare) in zonele ocupate de Imperiul Austro-Ungar acestea exista de prin 1795.... pe cand in vechiul Regat al Romaniei (Moldova, Muntenia, Oltenia, Dobrogea) acestea s-au facut dupa 1989...
   Ori Kosovo e altceva... istoric vorbind, poporul kosovar a existat dar nu a existat poporul albanez... poporul Kosovar isi are originile si a existat pana in perioada interbelica pe actuala zona geografica in care este delimitat astazi Statul albanez... aici e marea problema. Kosovo ar fi trebuit sa se creeze in interiorul albaniei ca si stat cu cate interferente (sa zicem undeva la 100km maxim de actuala frontiera a Albaniei) cu din Serbia, Macedonia, Grecia si Muntenegru. Dar asa ceva era innaceptabil de ... Albania... Si uite asa s-a ajuns la creerea unui stat Kosovo (eu personal sunt de acord cu acest stat dar nu in limitele teritoriului actual ci in cel istoric)!
 • +1 (13 voturi)    
  bravo (Joi, 10 decembrie 2009, 15:43)

  marius [anonim]

  bravo bogdane .sper sa te vad ministru de externe in guvernul propus de basescu.
 • +1 (7 voturi)    
  Despre ce este vorba? (Joi, 10 decembrie 2009, 15:45)

  Nicu [anonim]

  Nu sunt la curent cu aceasta tema.
  Stie cineva de ce trebuie sa pledeze Romania la CIJ ?
  A dat cineva Romania in judecata ?
  • 0 (6 voturi)    
   nu, ne-am bagat noi in seama (Joi, 10 decembrie 2009, 16:46)

   Clau [anonim] i-a raspuns lui Nicu

   N-a avut nime nimic cu noi, ne-am trezit noi sub marele carmaci ca suntem mici si neinsemnati in comparatie cu marele popor rus, pardon sarb si ne-am bagat ca musca in zer.
   Dupa cum ziceau altii mai destepti ca mine, avem un sindrom de inferioritate fata de sarbi. Si ne-am trezit vorbind singuri pe la portile alora mari.
  • -2 (6 voturi)    
   ne scot banii din casa (Joi, 10 decembrie 2009, 16:48)

   Clau [anonim] i-a raspuns lui Nicu

   Si am uitat alt aspect: ne scot banii din casa de bogati ce suntem, n-avem ce face cu ei pe pledoarii.
   Tocmai am rezolvat criza, i-am rezolvat pe pensionarii care mor de foame, bugetarii care-i dam afara le-am gasit locuri de munca... Ce mai! La banii si prestanta noastra si inteligenta cu care am iesit din criza ne permitem sa salvam poporul sarb de marea nedreptate a istoriei!
 • +6 (14 voturi)    
  apropo de politica externa a Romaniei.... (Joi, 10 decembrie 2009, 15:51)

  ndc [utilizator]

  acesti oameni care ne reprezinta cu cinste "in afara" au fost promovati (pe merit, cred eu) in perioada in care "dictatorul" Basescu se implica in treburile externe ale Romaniei!
  Alaturi de acestia mai sunt Ciolos (nominalizat comisar european pt Agricultura), Nicolescu (ales membru in CA al Agentiei Europene pentru Reglementarea Energiei), s.a....
  bravo lor si cinste Romaniei!
  In plus, prin aceasta atitudine, Romania mai repara cate ceva din raul facut Serbiei (de fapt poporului sarb) in perioada mandatului lui Constantinescu...
  • -10 (10 voturi)    
   lasa-l pe basescu din brate (Joi, 10 decembrie 2009, 15:57)

   stk [anonim] i-a raspuns lui ndc

   Baietii astia sint formati ghici de cine? Adrian Nastase. Asa ca lasa-le pe basescu la o parte. Oricum meritul este numai al lor. Basescu nu are absolut nici un merit.
   • +6 (6 voturi)    
    tendentios (Joi, 10 decembrie 2009, 16:13)

    Marius [anonim] i-a raspuns lui stk

    din ceea ce vad, tot ce se intampla rau e din vina lui Basescu, iar tot ce e bun este datorat altcuiva. cel putin necredibil si partinitor. nu esti o minte lucida, esti doar una spalata (minte)
   • +4 (4 voturi)    
    Nastase e o nulitate ca profesor (Joi, 10 decembrie 2009, 16:17)

    Dinu [anonim] i-a raspuns lui stk

    Ti-o spune unul care i-a fost student. Asta e la fel de profesor ca si Ceauseasca, nu stie nici macar ce scrie in cartile publicate de el (scrise de altii evident). Asta nu e in stare s formeze pe nimeni, stai linistit!
 • -4 (8 voturi)    
  Ne e frica se sarbi (Joi, 10 decembrie 2009, 16:06)

  Clau [anonim]

  Dupa ce-am vazut cum le-a taiat beregata sarbii la vreo 5 state (cam toate cu care au fost aliate) ne tremura pantalonii pe noi si ne guduram la ei si le dam ajutor intr-o cauza pe care deja au pierdut-o.
  Suntem de toata jena, si am ramas la eternul capul plecat sabia nu-l taie. Facem pe noi de frica partizanilor sarbi ne bat sarbi le la politica pana la fotbal in cel mai maret sil. Bravo lor.
  • +5 (7 voturi)    
   Nu e vorba de frica... (Joi, 10 decembrie 2009, 16:21)

   Leinad [anonim] i-a raspuns lui Clau

   Nu e vorba de frica... e vorba de cu totul altceva aici... diplomatie, trebuie respectat principiul fundamental al crearii unui stat nou pe baza Dreptului International. Felicitari domnului Aurescu & Co. si implicit domnului Basescu si Nastase (ca sa nu fiu partinic politic) pentru ca au avut aceeasi optiune de-a lungul timpului. Altfel orice regiune din orice stat isi poate proclama unilateral independenta. Si ca exemplu... oare de ce Spania nu e de acord cu independenta Tarii Bascilor, a Catalunyei, de ce Franta nu acorda independenta Corsicai, de ce Ciprul este divizat dar este recunoscut un singur stat Cipru si nu doua, de ce americanii nu doresc independenta Californiei si Texasului (desi sunt multi de acolo care doresc asta) si exemplele sunt foarte multe (vezi Taiwan vs China, Quebec vs Canada etc).
   • 0 (4 voturi)    
    nu le da independenta da nici nu-i extermina (Joi, 10 decembrie 2009, 16:37)

    Clau [anonim] i-a raspuns lui Leinad

    Nu, Franta nu da independenta Corsicai dar nici nu se apuca sa-i omoare pe capete la fiecare bomba pe care o pun corsicanii, si slava domnului, sunt destule. La fel si spaniolii cu bascii. Catalanii sunt mai putin radicali in manifestari si au totul de castigat, aproape au stat in stat. Si la fel si pentru ceilalti. E diferenta sublima dintre civilizatie si... hai sa-i zicem slavism.
    Cat despre noi romanii, noi ne punem pres in fata slavismului, probabil din lipsa de civilizatie.
    Franta ea in schimb a recunoscut Kosovo, ce sa mai vorbim de americani care i-a recunoscut cu 2 maini, ba mai mult, i-a si scapat de la o moarte sigura.
    • 0 (0 voturi)    
     ca sa vezi... (Vineri, 11 decembrie 2009, 0:09)

     Cip [anonim] i-a raspuns lui Clau

     Catalanii organizeaza duminica un referendum neoficial...pentru ca vor sa testeze terenul. Vor sa vada cati sunt pro si cati contra in ceea ce priveste separarea de Spania. Nu e adevarat ca au totul de castigat pentru ca sunt anexati spaniei...din contra...doar de pierdut..mai ales in ceea ce priveste finantarea.
 • -1 (11 voturi)    
  rusii astia... (Joi, 10 decembrie 2009, 16:21)

  vlad [anonim]

  din cate stiu eu nu sarbii mi'erau frati ci traco-ilirii prin urmasii lor albanezi
  daca sarbii(tot un fel de rusi ca tot de la bug se trag) or venit si s'or aciuat peste ei asta le da vreun drept asupra pamantului? pe acelasi principiu luara si hunii ardealu' si tineau cu dintii de el - si ce mi'i slav ce mi'i hun
  mai cetiti nitel si alte organe in afar' de pravda taica
  constantinescu a avut dreptate
  iar pe sarbi sa nu'i plangi in timpul ceausescului
  din cate'mi aduc io aminte sarbii ii linsau pe romanii scapati inot peste Istru
  toate cele bune!
  • 0 (4 voturi)    
   mai sa fie (Joi, 10 decembrie 2009, 16:34)

   ... [anonim] i-a raspuns lui vlad

   nu stiu cine sunt fratii nostri, dar noi sigur suntem levantini - daca albanezii is "fratii nostri" (greu de crezut, daca te uiti la fizionomii) atunci au dreptul sa ucida cati sarbi le cade lor bine. minunat rationament. iata un adevarat rrroman in secolul XXI :D

   "din cate'mi aduc io aminte sarbii ii linsau pe romanii scapati inot" - si ce va aduceti aminte anume? asta e cea mai aiuritoare sentinta pe care am auzit-o in ultimul timp.
   • -2 (2 voturi)    
    oare? (Joi, 10 decembrie 2009, 18:03)

    vlad [anonim] i-a raspuns lui ...

    nu'i asocia mestere cu arabii datorita faptului ca sunt musulmani si nu crestini
    "fratii tai crestini si slavi" is aia de le dau in cap si la romanii timoceni(fratii mei) pe care bucurestiul se face ca nu'i cunoaste
    si daca s'ar ridica si ei atunci oare tot asa le'ai gasi scuze?
    ma'ndoiesc vadime...
    etnia albaneza e singura oaza de tracitate din balcani
    mai citeste nitelus dupa cum ziceam
    mai intreaba din ai batrani...
    • +2 (2 voturi)    
     oaza de tracitate? =)) (Joi, 10 decembrie 2009, 19:01)

     ... [anonim] i-a raspuns lui vlad

     subiectiv vorbind, poate fi si oaza, si mocirla.
     cat despre traci, aia au fost acum 2000 si ceva de ani. mai incoace a fost UCK-ul.
     in rest, nu mai aberati. nu am gasit scuze nimanui, in schimb dumneavoastra ati vorbit de romani linsati de sarbi dupa ce au trecut dunarea inot??? de unde si pana unde? cine e vadim aici? unde am asociat albanezii cu arabii? (probabil ca o asemenea asociere i-ar fi jignit pe cei din urma :D, dar nu am facut asa ceva)
 • +4 (10 voturi)    
  felicitare (Joi, 10 decembrie 2009, 16:25)

  Dan Dragomirescu [anonim]

  Da ! Asta da stire... Subscriu demersului facut de ROMANIA in cazul Kosovo. Argumentele invocate mi se par de bun simt. Sper sa ajute poporul Sirb in demersul integritatii sale teritoriale.
 • +3 (7 voturi)    
  sarbii (Joi, 10 decembrie 2009, 16:45)

  argatu echeru [anonim]

  eu am trait langa ei si ii cunosc pe sarbi. Ne ziceam unul altuia "cuscre". Sunt fratii nostri adevarati si intodeauna ne-am ajutat. Ma bucur pentru acest demers. Un popor extraordinar de mandru, e drept, un pic cam nationalisti si cateodata cam violenti la "slibovitza" (ma cam speriam cand azvarleau cu paharele pe jos). Ce mai imi placea "plescavitza" :))...Serbia Volim TE!!!
  • +3 (7 voturi)    
   sarbii au fost prea mandrii si au deranjat! (Joi, 10 decembrie 2009, 16:58)

   ndc [utilizator] i-a raspuns lui argatu echeru

   si eu am fost in Serbia si am constatat ca sunt un popor cu coloana vertebrala si care nu se lasa calcati in picioare!
   o sa auzim multe lucruri de bine despre ei peste 10 ani daca Serbia va fi primita in UE.
   vor fi un "tractor" si un exemplu pentru tarile din Balcani!
   Au avut o putere extraordinara ca, dupa multe razboaie care i-au epuizat si i-au distrus sa se ridice din nou precum pasarea Phoenix si cred ca vor depasi multe tari din zona in urmatorii 10 ani!
  • +1 (1 vot)    
   "sarbii" tai (Joi, 10 decembrie 2009, 19:12)

   turistul [anonim] i-a raspuns lui argatu echeru

   care isi spun "cuscre" ca formula de politete sunt de fapt romani din valea timocului ... sarbii ii considera "slavi romanizati" sau uneori chiar "popor cu origine necunoscuta". ei sunt insa romani fara absolut nici un drept in serbia. nu pot invata sau tine slujbe in biserica in limba "rumana" ...
 • -2 (6 voturi)    
  Kosovo e albanez! (Joi, 10 decembrie 2009, 16:51)

  daniel [anonim]

  Vad comentarii de genul "prietenii nostri sarbi". Dar sarbii ne considera "prietenii nostri romani" ? Iti spun eu: NU. Cei mai multi sarbi spun ca pt a fi prietenul lor trebuie: sa fii ortodox si sa fii slav. Sunt satul de amicitiile astea unilaterale. In Voievodina drepturile romanilor sunt ingradite. Bisericile romanesti sunt interzise.
  Albanezii sunt un popor milenar ca si romanii. Noi si albanezii suntem urmasi ai tracilor si avem vechime in Balcani. Sarbii au ocupat acum 1000 de ani Kosovo, atunci cand triburile slave migratoare s-au stabilit in Europa. Cu toate acestea Kosovo este in proportie de 98% locuit de albanezi si are granita cu Albania. Este un fel de Basarabie. Orice analogie cu Transilvania este valabila numai daca ungurii sunt in situatia serbilor si nu in cea a albanezilor care sunt urmasii tracilor iliri.
  • +1 (3 voturi)    
   nitica deconstructie (Joi, 10 decembrie 2009, 17:04)

   hm [anonim] i-a raspuns lui daniel

   "Kosovo e albanez" - de ce? - pentru ca "Albanezii sunt un popor milenar ca si romanii."; deoarece Kosovo "e un fel de Basarabie"; fiindca albanezii "sunt urmasi ai tracilor iliri" - halal obiectivitate. Kosovo e albanez fiindca va plac d-voastra albanezii?

   dar, in acelasi registru, sarbii nu au voie sa fie prietenii mei (romano-catolica si majoritar romanca, un piculet slava)? e, uite ca sunt. in primul rand pentru ca ii percep ca pe un popor puternic, voluntar, sensibil. da, sunt "ai dracului", dar fratiorii lor (sau ai dumneavoastra), albanezii sunt fix la fel, daca nu mai rau (a se vedea UCK-ul si vendettele traditionale albaneze).
  • +2 (2 voturi)    
   sarbii (Joi, 10 decembrie 2009, 17:10)

   argatu echeru [anonim] i-a raspuns lui daniel

   Catre Kosovo e albanez. Zici ca drepturile romanilor sunt ingradite? My friend, ai fost acolo de stii asta? Ai fost la Pojarevaz, Ciupria, Negotin, Yabucovatz, Nis, Cladovo etc de stii toate astea??? Atunci sa stii ca sate intregi d-abia vorbeau sarbeste , si numai in romana (mai exact un fel de aromana, dar ne intelegeam 80%). Nici ei nu stiau ce sunt : sarbi, romani, aromani , dar, era armonie. Nu am vazut nici o ingradire a drepturilor lor. Ca sa nu mai zic la grantiza familii mixte numeroase. Hai sa-ti explic un pic si de Kosovo, leganul civilizatiei sarbesti. Dupa ce sarbii au fost infranti prin anul 1400, in batalia de la Campia Mierlei, otomanii au inceput un amplu proces de stramutare a populatie locale sarbe - ortodoxe si de populare cu populatie albaneze musulmana. Cam asa s-a creat aceasta enclava albaneza. Nu inseamna ca am ceva cu albanezii, care de altfel ne sunt rude, pe linia tracica.
   • -2 (2 voturi)    
    nu, nu!! (Joi, 10 decembrie 2009, 17:40)

    Clau [anonim] i-a raspuns lui argatu echeru

    Nu sunt dom-le drepturile romanilor din serbia ingradite! Deloc! Ba mai mult, ei (adica romanii din serbia) nu exista!!! E bine cunoscut ca ei (romanii din serbia) nu sunt romani, sunt vlahi!
    Ai dreptate! Un popor la care-i negi existenta n-ai de ce sa-i dai drepturi! Le dai femei si le inchizi gura. Iti pupa aia p-orma mana si-ti zic 'fratii nostrii sarbii' desi e notoriu si cunoscut ca de fapt istoric ei sunt verisori cu albanezii pe linie tracica.
    Dar nu cumva ca romanii astia sa mai ajunga la nivelul de constiinta nationala si cunoastere de pe vremea cand statul Albanez se crea prin actul istoric de la.... Bucuresti... Ca deh, sangele apa nu se face si e nasol....
  • 0 (0 voturi)    
   ai dreptate.... (Joi, 10 decembrie 2009, 19:44)

   Romanul Monarhist [anonim] i-a raspuns lui daniel

   Kosovo e albanez... la noi in Banat se zice : "Sini-o vast cal verge (verde) si sarb cu mince (minte)", sarbii si-au facut-o cu mana lor, cu o politica sovina, nationalista... de dreptul la autodeterminare de care am beneficiat noi la 1918 au dreptul sa beneficieze si fratii albanezi... crimele sarbilor in Kosovo (peste 12 000), ale patriotilor UCK (putin peste o mie).... crimele raman crime de ambele parti si trebuie judecate, dar cine nu s-a inteles cu toata lumea (croati, sloveni, bosniaci, albanezi)???... nu v-a dat de gandit pana acum stimati politicieni romani?? Ardealul si Banatul nu se dezlipesc de aceasta tara atata timp cat majoritatea romana nu doreste acest lucru....
  • 0 (0 voturi)    
   mai citeste ceva traca (Joi, 10 decembrie 2009, 23:02)

   Albanezu ortodox [anonim] i-a raspuns lui daniel

   Albanezii sunt un popor milenar ca si romanii.
   Chiar asa tu sti ce e aia un mileniu ? Ce era aici acum 1000 de ani sau ce era acum 2000 de ani.
   Imi pare bine ca singele tau e pur si te consideri ca "suntem urmasi ai tracilor si avem vechime" si nu ai nici o legatura cu romanii de ex.
   si poate ca asa a si ramas mintea ta la nivelul tracilor.
   Pentru stiinta ta insa domnitori in Valahia nu sint atestati decit de prin 1200 si anume Seneslau care Shit! era cam slav.
   Dar succes in continuare in citirea nemuritoarelor opere scrise in limba Traca cu care te mindresti.
   Sper ca nu mai scri in romana si treci si cu scrisul la Traca.
 • +1 (1 vot)    
  Kosovo is Serbia! (Joi, 10 decembrie 2009, 17:12)

  Ionescu Latul [anonim]

  Daca ii sustinem pe sarbi sunt convins ca vor fi nevoiti sa recunoasca romanii din Valea Timocului. Asta e miza! Pastrarea identitatii romanesti in Valea Timocului. O alta miza e evitarea crearii unui precedent. UE n-o sa fie o vesnicie. Ce faci daca te prinde cu Transilvania pe afara? Ce faci daca se rup parti din teritoriul Georgiei?
  • -2 (2 voturi)    
   da (Joi, 10 decembrie 2009, 17:50)

   Clau [anonim] i-a raspuns lui Ionescu Latul

   Exact, daca ne facem pres in fata lor sigur ne vor respecta!!
   Alt mit urban...
 • +1 (1 vot)    
  kosovo (Joi, 10 decembrie 2009, 17:45)

  Tare [anonim]

  Salut,

  Aici nu e vorba ca si-au declarat kosovarii independenta si gata, ideea principala este ca se creaza un PRECEDENT, iar cum la noi exista vreo aproape 1 mil de bozgori in 3 judete, tu Lugojanu, poate tragi concluziile care merita ;). Oricum nu conteaza foarte mult parerea Romaniei in problema dintre Serbia si Kosovo, conteaza sa nu se creeze un precedent.

  Bafta
  • -2 (2 voturi)    
   un pic de respect (Joi, 10 decembrie 2009, 18:48)

   Clau [anonim] i-a raspuns lui Tare

   Un pic de respect pentru milionul de cetateni romani de alta etnie decat cea majoritara parca n-ar fi de prisos.
   • +2 (2 voturi)    
    R E S P E C T (Joi, 10 decembrie 2009, 19:17)

    io [anonim] i-a raspuns lui Clau

    respect pentru milionul de maghiari - de acord. dar nu pentru sarbi? de ce? pentru ca sarbii nu recunosc romanii din valea timocului? dar ungurii au casapit zeci de mii de romani pe la 1848 (respectiv romanii au casapit maghiari). sarbii nu au prea omorat romani. care e nationalitatea dumneavoastra, domnule sau doamna "Clau"? daca nu stiati pana acum, exista si minoritate sarba in romania (nu atat de galagioasa ca cea maghiara, bineinteles). un pic de respect nu ar strica nici pentru aceasta.
    ca tot suntem la capitolul observat comentarii dubioase, am observat ca toate comentariile anti-sarbi vin, atunci cand autorii lor se identifica geografic, din zona banatului, niciodata din cea a mehedintiului. prin urmare, problema nu cred ca este cu sarbii, ci undeva in spatiul nostru si in ambitiile si intoleranta noastra.
    • 0 (0 voturi)    
     sunt de nationalitate roman (Joi, 10 decembrie 2009, 23:49)

     Clau [anonim] i-a raspuns lui io

     si da, jumatate din banat, jumatate roman din Covasna (da, exista si acolo romani). Stiu ce e extremismul, l-am experimentat pe pielea mea. Si stiu ca nu exista alta cale decat respectul reciproc intre cei care traiesc pe aceiasi bucata de pamant de secole indiferent de natie.
     Am respect ptr. sarbii din Romania. Am intalnit multi sarbi in banatul romanesc care au recunoscut greselile sarbilor in relatia cu celelalte popoare din Yugoslavia. Tot respectul pentru ei.
     Ceea ce tu imi ceri insa e sa inghit pe nemestecate politica lui Milosevici fata de nefericitii din Yugoslavia care au avut ghinionul de a fi nesarbi. Scuze, dar asa ceva eu nu pot face. Sa nu-i spui unui prieten cand greseste e orice, mai putin respect.
 • +1 (1 vot)    
  kosovo (Joi, 10 decembrie 2009, 17:45)

  Tare [anonim]

  Salut,

  Aici nu e vorba ca si-au declarat kosovarii independenta si gata, ideea principala este ca se creaza un PRECEDENT, iar cum la noi exista vreo aproape 1 mil de bozgori in 3 judete, tu Lugojanu, poate tragi concluziile care merita ;). Oricum nu conteaza foarte mult parerea Romaniei in problema dintre Serbia si Kosovo, conteaza sa nu se creeze un precedent.

  Bafta
 • 0 (0 voturi)    
  1918 (Joi, 10 decembrie 2009, 18:55)

  Rollo Tomasi [anonim]

  "principiile integritatii teritoriale si suveranitatii reprezinta pilonii fundamentali ai dreptului international, de la care nu se poate deroga."
  Inteleg, in perioada 1918-1922 s-a putut deroga de la aceste principii si de atunci nu se mai poate.
 • 0 (0 voturi)    
  discutii politice fara sens.... (Joi, 10 decembrie 2009, 19:32)

  dorinteodor [anonim]

  romania s-a bagat ca musca in lapte intr-o problema care este deja rezolvata. aici nu se pune problema dreptului international, nu se pune problema cine are sau nu dreptate. astea sint aiureli atita timp cit uiti ca acolo in kosovo exista oameni care trebuie sa traiasca si sa munceasca si copii care trebuie sa mearga la scoala......

  solutia care a fost aplicata in kosova a fost impusa de realitate: milioane de refugiati, copii care nu putea sa mearga la scoala sau invatau in baraci si o evolutie catre o catastrofa umanitara. solutia aplicata a fost singura care putea normaliza viata acestor oameni si chiar asta s-a realizat....

  cum s-a ajuns la aceasta situatie? evident ca de vina au fost toti. kosovarii nu-i acceptau pe sirbi iar sirbii nu puteau da drepturi kosovarilor.... ce erau sa faca occidentalii? sa continue sa cheltuiasca milioane si milioane de dolari in tabere de refugiati? sa accepte continuarea la nesfirsit a luptelor?....

  sa fim realisti. daca exista alta solutie de normalizare a vietii ar fi fost aplicata dar evident ca nu exista alta solutie......

  procesul asta la care romania s-a bagat ca musca in lapte este fara sens. kosovo nu va mai fi niciodata o parte a serbiei, ne place sau nu, legal sau nu.....

  orice incercare de modificare a statutului va duce la reizbucnirea luptelor si nimeni nu mai doreste asta......
 • 0 (0 voturi)    
  Kosove e albanez 2 (Joi, 10 decembrie 2009, 20:04)

  daniel [anonim]

  Pe aceia care au negat in comentariile de mai sus faptul ca romanii sunt discriminati in Serbia rog sa vizioneze aceasta inregistrare postata pe blogul Stelei Popa, de la Unimedia, in data de 11 nov 2009, cu titlul "Romanii prigoniti in Serbia": http://stelapopa.unimedia.md/2009/11/11/7953
 • 0 (0 voturi)    
  Nedumerire (Joi, 10 decembrie 2009, 20:27)

  Lea [anonim]

  Imi spune si mie careva de ce Irlanda de Nord nu e independenta?
  • 0 (0 voturi)    
   sa-ti explic..... (Joi, 10 decembrie 2009, 21:25)

   dorinteodor [anonim] i-a raspuns lui Lea

   irlanda de nord are alegeri libere si niciodata nu s-a pus problema secesiunii. atunci cind parlamentul din irlanda de nord va vota separarea de marea britanie atunci chiar asta se va intimpla. acolo nu exista decit o problema religioasa care imbraca si forme politice (scotia vrea si ea sa-si proclame independenta fara scandal si bombe...).....

   in alta ordine de idei, ce e aia sa fi independent? ai sistem democratic, ai libera circulatie a persoanelor, ideilor.... cei care vor "independenta" au de fapt stresuri de alta natura si-si dau un obiectiv care cred ei le va rezolva problema.....

   sintem tara ue. atit timp cit am toate drepturile garantate de ue, ce e aia "independenta"? independenta de cine? o sa ai mai multe libertati daca esti "independent" de nu stiu cine?

   si revenim la kosovo; cu bataie lunga atit serbia cit si kosovo or sa devina membre ue. atunci sirbii si kosovarii vor avea aceleasi drepturi si daca traiesc in "cealalta" tara.... doar asa se va realiza o unificare economica in timp ce unificarea politica va deveni un termen fara sens. dar asta atunci cind sirbii si kosovarii vor avea gindirea ue (nu mai repede de 2 generatii....).
   • 0 (0 voturi)    
    Nu e asa de simplu (Vineri, 11 decembrie 2009, 6:28)

    Lea [anonim] i-a raspuns lui dorinteodor

    In Irlanda de nord problema separarii de Uk s-a pus la Paris in 1919. Adica a fost cu succes ignorata de presedintele american, Harry Truman, ala cu "the right of self-determination", "autonomous development", "the right of those to submit to authority to have a voice in their own governments", "the rights and liberties of small nations"....bla, bla bla. Daca tu-ti inchipui ca in lumea asta mare o natiune isi poate hotari singura calea de urmat, te inseli. One nation's right of self-determination is good unless it doesn't get in other nation's right of self-determination. Celor care vor sa afle mai mult despre cum se jucau odata marile natiuni cu cele mai mici le sugerez sa citeasca "Paris 1919 - Six months that changed the world" de Margaret MacMillan (2001). Mie mi-a dat fiori; concluzia e ca daca statele cu putere economica ajung la concluzia ca este in interesul lor (de cele mai multe or exprimat ca "stabilitate regionala") sa sprijine formarea unui nou stat o vor face indiferent de ce spune dreptul international (vezi Kosovo"); daca nu, micile natiuni care au teoretic dreptul la "auto-determinare" vor ramane asa cum erau (vezi Irlanda de Nord).
 • 0 (0 voturi)    
  sarbii si romanii (Joi, 10 decembrie 2009, 23:20)

  gheorghe [anonim]

  la nivel de conducatori au fost mereu probleme intre vecini; romani-unguri-sarbi
  nu stiu cati dintre 'comentatori' au fost la pas prin yugoslavia, eu am fost. si am vazut ca se purtau foarte frumos cu romanii, multi chiar vorbeau romana chiar si la 120km de granita.
  am vazut insa si un deal unde erau ingropati romanii executati pe vremea comunismului. a existat o intelegere intre ceausescu si tito si erau lasati sa plece 1/4 din yugoslavia cei care reuseau sa fuga. 1/2 sunt pe dealul amintit, restul erau intorsi in romania.
  d-asta zic, la nivel de om obisnuit romanii s-au inteles cu sarbii. la nivel de conducatori, au fost probleme dar poate mai putine decat cu alti vecini
 • 0 (0 voturi)    
  dreptul la autodeterminare (Vineri, 11 decembrie 2009, 0:07)

  Rollo Tomasi [anonim]

  Conventia internationala cu privire la drepturile civile si politice

  Articolul 1
  1. Toate popoarele au dreptul de a dispune de ele însele. În virtutea acestui drept, ele îsi determina liber statutul politic si îsi asigura liber dezvoltarea economica, sociala si culturala.
  • 0 (0 voturi)    
   Care popor? (Vineri, 11 decembrie 2009, 6:02)

   xolv [anonim] i-a raspuns lui Rollo Tomasi

   Exista "poporul" kosovar ?? Conventia la care faci referire nu exista in anii 1918-1922 .... De-abia atunci se nastea dreptul international, de-abia atunci se nasteau popoarele, pana atunci doar imperii. Kosova are 10 000 kmp .. tu vrei sa spui ca un judet un pic mai mare decat Constanta gazduieste un popor, o viitoare natiune ? Mohammed e mare in intelepciunea lui ...
 • 0 (0 voturi)    
  Da (Vineri, 11 decembrie 2009, 6:32)

  xolv [anonim]

  Sirbii au ceda balcanii pe mana turcilor, si acum mor de dorul Kosovo ? Sa-i multumeasca ustasilor si comunistilor lui Tito si pentru bomba inter-etnica ce a detonat dupa 1990 !
 • 0 (0 voturi)    
  chiar trebuia sa ne bagam ??? (Vineri, 11 decembrie 2009, 19:34)

  "timurlenk" [anonim]

  La un moment dat am inteles pozitia Romaniei fata de actul de la 17 feb 2008 din Kosovo, dar trebuia sa ne limitam la atat. Aveam si alta posibilitate sa ne abtinem Dar nu!!! Am iesit in fata! Noi nu recunoastem!! C-o fi c-o patzi, ca ungurii, ca secuii... etc, In fine a trecut. Acum trebuia sa ne si bagam in ...de la Haga, care oricum nu are niciun rost si nici finalitate. si Vreau sa va spun niste curente de opinie de pa le Pristina! Va rog sa raspundeti la o afirmatie a unor lideri ksv-ari/ : "What was done, can't be undone". Ce ar putea unii si altii sa faca intr-o ..regiune, sa zicem, (de dragul Rezolutiei ONU 1244/1999 si a pozitiei oficiale a Romaniei) unde se gasesc vreo 15000 militari si politisti NATO si respectiv, UE, unde SUA are interese mari, (altfel nu-si ar tine acolo dislocate, forte importante)???
  Nu facem decat sa tulburam mai mult problemele. Sa nu ma intelegeti gresit. Nu-i apar sau sustin pe albanezi!! Dar se stie ca ruperea KSV de Serbia s-a produs in niste conditii exceptionale! Trebuie acceptat faptul ca astfel de conditii, in interiorul UE nu se produce !!! asa ca, argumentul precedentului periculos ... e pt cine nu are cunostinta de legislatia, politica, interesele si realitatile europene.
  Puteam sa ramanem atat de neutri cat se mai putea, sa lasam lucrurile sa mearga asa cum vor merge.
  Prietenia cu Serbia!?!?! Ati uitat ca noi "le-am dat aerul " fortelor NATO sa bombardeze Belgradul? NICI SARBII, Si problema e ca nici NU IARTA!! Asa sunt ei: f. mandri, orgoliosi, si bataiosi!!
  A! Si inca un aspect!!!! Ii Invitam pe domnii de la MAE sa pofteasca sa fac o plimbare cu un autovehicul cu tricolorul Romanesc prin Kosovo!!! De Armata sau Jandarmerie!!! Sa vedem unde va prefera sa merga! In Nord unde sarbii trag cu armanentul in vehiculele NATO si UE sau in sud unde albanezii manifesta un sentiment de "iubire" limitata doar de bataia AG 7 sau AKM 47, fata de Romania!!!
  Sa traiti cum ati votat


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by