Recentul referendum din Elvetia, prin care s-a votat pentru interzicerea construirii de minarete musulmane in aceasta tara, este "o invitatie" pentru gruparea terorista Al-Qaeda de a lansa noi atacuri pe teritoriul Europei, spune liderul libian Muammar Gaddafi, potrivit AFP, care citeaza agentia de stat libiana JANA.

"Pretinde ca "lupta impotriva Al-Qaeda si a terorismului", cand de fapt tocmai le face un mare serviciu", a declarat Gaddafi, referindu-se, cu dispret, la Elvetia, pe care o considera "o mafie mondiala si nu un stat".

Pe 29 noimebrie, peste 57% dintre cetatenii elvetieni au aprobat un referendum propsus de partidele de extrema-dreapta, prin care se cerea interzicerea constructiei de noi minarete pe teritoriul Elvetiei. Decizia a declansat o riposta internationala si acuzatii de intoleranta. In Elvetia traiesc 400.000 de musulmani, la o populatie de 7,5 milioane de locuitori.

"Militantii Al-Qaeda spun acum: "V-am avertizat ca ei sunt inamicii nostri. Uitati-va ce fac in Europa. Veniti si alaturati-va noua in jihadul (razboiul sfant) impotriva Europei", a sustinut Gaddafi.

Liderul libian a mai explicat ca tarile musulmane au acum un argument in plus pentru a interzice si ele construirea de locasuri de cult crestine. "Nu cred ca cineva din lumea islamica va mai autoriza de-acum constructia vreunei biserici", a afirmat Gaddafi.

De asemenea, Gaddafi a avertizat Elvetia ca se va confrunta cu o prabusire economica din cauza ruperii relatiilor cu lumea musulmana. "Trebuie sa va ganditi la interesele voastre. Aveti nevoie de gaze, de mare, de porturi, energie solara si investitii", le-a transmis Gaddafi elvetienilor.

Relatiile dintre Tripoli si Berna s-au deteriorat dupa ce fiul colonelului Gaddafi, Hannibal, si sotia sa, care era insarcinata, au fost arestati in Geneva in urma cu un an, fiind acuzati ca au agresat o camerista intr-un hotel. Doi oameni de afaceri elvetieni au fost ulterior arestati in Libia, fiind inca in inchisoare in acest moment, in ciuda promisiunilor lui Gaddafi ca vor fi eliberati.