Presedintele american Barack Obama va dezvalui marti mult asteptata strategie a Statelor Unite privind razboiul din Afganistan. Cel mai probabil, numarul soldatilor americani va fi suplimentat cu 35.000 de oameni, potrivit AFP.

Anuntul are o miza militara si diplomatica uriasa, pe fondul avertismentelor comandantilor potrivit carora, fara suplimentarea fortelor militare, razboiul ar putea fi pierdut, dar si a pozitiei tot mai vulnerabile a liderului american, care a preferat sa delibereze luni intregi inainte de a face acest anunt.

Obama va sustine un discurs televizat la ora locala 8:00 pm (01:00 GMT, miercuri), prin care va incerca sa ii convinga pe sceptici ca nu se va repeta scenariul din Vietnam iar planul de majorare a trupelor la 100.000 de militari va asigura victoria in lupta impotriva talibanilor si a fanaticilor al-Qaeda.

Sprijinul populatiei pentru acest razboi este in continua scadere, in conditiile in care peste 900 de soldati si-au pierdut viata de la inceperea conflictului iar octombrie a fost cea mai sangeroasa luna, cu 74 de militari americani ucisi.

Este de asteptat ca Obama sa avertizeze aliatii sceptici din NATO ca razboiul din Afganistan este si lupta lor si sa ceara mai multe trupe de la acestia.