Agentia Internationala pentru Energia Atomica a aprobat vineri o rezolutie prin care condamna Iranul pentru dezvoltarea unui sit secret de imbogatire a uraniului, anunta BBC News.

Agentia a cerut Teheranului sa stopeze imediat acest proiect. Rezolutia, prima impotriva Iranului in ultimii aproape patru ani, a fost aprobata cu 25 de voturi pentru, 3 impotriva si sase abtineri.

Si un lucru extrem de rar in dosarul nuclear iranian: Rezolutia a trecut cu sprijinul Rusiei si al Chinei, dar deocamdata nu se stie daca cele doua puteri vor sustine si adoptarea unor sanctiuni impotriva Teheranului.

In septembrie, au aparut mai multe informatii potrivit carora Iranul a dezvoltat un al doilea sit de imbogatire a uraniului, adancind ingrijorarile Occidentului legate de ambitiile nucleare ale republicii islamice.

Tehran a refuzat o propunere sprijinita de SUA, prin care uraniul slab imbogatit al Iranului urma sa fie transportat in afara tarii pentru a fi definitivat procesul.

In acest fel, Iranul ar fi dispus de combustibilul necesar pentru producerea energiei electrice, iar Vestul ar fi obtinut garantiile necesare ca Teheranul nu incearca sa obtina arme nucleare.