Surse politice din Londra au furnizat HotNews.ro o scrisoare trimisa presedintelui Comisiei Europene, Manuel Barroso, in care europarlamentarul britanic Gerard Batten pune sub semnul intrebarii reputatia noului ministru de externe al UE, baroneasa Catherine Ashton. In scrisoare, Batten cere analizarea trecutului lui Catherine Ashton, acuzata de presupuse legaturi cu URSS la inceputul anilor '80, cind era trezorier al unui ONG. Europarlamentarul Gerard Batten a confirmat pentru corespondentul HotNews.ro la Londra trimiterea scrisorii catre Barroso.

UPDATE: Catherine Ashton n-a primit niciodata bani din surse sovietice si nici n-a avut contacte sau vizite in URSS niciodata, se arata intr-o declaratie a purtatorului sau de cuvant, Lutz Guellner remisa HotNews.ro.

Gerard Batten este membru al Parlamentului European, fiind ales pe listele partidului britanic United Kingdom Independence Party (UKIP). UKIP este adept al curentului euro-sceptic, cerind iesirea Marii Britanii din UE.

Batten sustine in scrisoarea trimisa lui Barroso ca baroneasa Catherine Ashton este suspecta de relatii cu reprezentanti ai URSS in perioada in care a fost trezorier al organizatiei Campania pentru Dezarmare Nucleara (Campaign for Nuclear Disarmament - CND), in perioada 1980-1982.

Scrisoarea lui Gerard Batten catre Manuel Barroso:

Draga Domnule Barroso,

Nu am reusit sa va pun o intrebare astazi in timul sesiunii. De aceea, as dori sa va aduc la cunostinta anumite fapte si sa va pun trei intrebari.

Baroneasa Ashton a fost Trezorier al Campaniei de Dezarmare Nucleara [Campaign for Nuclear Disarmament –CND, n.r], 1980-1982.

CND a fost extrem de discret vis-a-vis de sursele sale de finantare si nu si-a supus fondurile unui audit independent; cu toate acestea, au fost auditati, dupa presiune publica, pentru prima data intre 1982-1983 (Godfrey Lord & Co). S-a constatat ca pentru 38% din venitul lor anual (176.197 lire sterline) nu s-a putut gasi sursa originala.

Persoana responsabila cu strangerea de fonduri pentru CND de la donatori anonimi, a fost Will Howard, membru al Partidului Comunist al Marii Britanii.

Dizidentul rus si personalitate respectata la nivel international Vladimir Bukovsky a demonstrat prin cercetarile sale ca, in Europa, campaniile de dezarmare nucleara au fost finantate in buna parte de blocul sovietic. Dl. Bukovsky a dovedit, prin sute de documente strict-secrete din arhivele sovietice, ca, in toata lumea, campania de dezarmare din anii 1980 a fost orchestrata sub acoperire din Moscova. Banii au fost canalizati prin partidele comuniste sau alte organizatii si indivizi pro-sovietici.

De aceea este foarte probabil ca banii neidentificati sa fi venit din blocul sovietic.

Daca Baroneasa Ashton nu a stiut de unde vin banii neidentificati, inseamna ca a fost incompetenta. Daca nu a intrebat de unde au venit, a fost neglijenta. Daca a stiut ca provin din blocul sovietic, atunci a acceptat, cu buna-stiinta, de la o putere straina ostila pentru a submina politicile de aparare ale Marii Britanii si NATO.

Oricine a fost compromis de catre Uniunea Sovietica in anii 1980 ramane compromis de Federatia Rusa.

In vederea acestor fapte, intrebarile mele sunt:

1) Inca mai credeti ca ea este o persoana potrivita si adecvata pentru a se ocupa de Politica de Externe si Securitate a UE (si a Marii Britanii)?

2) Intentionati sa investigati mai departe aceste afirmatii? Daca nu, de ce?

3) Daca raspundeti afirmativ celei de-a doua intrebari, ati dori sa va dau detaliile de contact ale d-lui Bukovsky si ale altora care va pot furniza mai multe informatii pe acest subiect?

Al dumneavoastra,

Gerard Batten MPE, UK Independence Party, Londra

Aceleasi surse au declarat pentru HotNews.ro ca Gerard Batten spera sa stranga o rezistenta substantiala printre membrii Parlamentului European impotriva candidaturii Baronesei Ashton, acesta reprezentand primul lui pas.

Catherine Ashton a fost o alegere-surpriza pentru postul de Inalt Reprezentant pentru politica externa a UE, insa a corespuns unor criterii importante: este socialista si femeie. Prin urmare, s-a icnercat o realizare a echilibrului de sexe in inaltele functii din UE, dar si in a da socialistilor ceea ce le-a fost promis, un post important.

Catherine Ashton a fost considerata de rpesa internationala un politician cu un profil destul de discret, unii spunand ca nu e cunoscuta la nivel international, dar nu e cunoscuta nici acasa, in Marea Britanie. O asertiune dubitativa, avand in vedere ca este in administratia de la Londra de ani buni. O parte a presei britanice pun pe seama profilului pe care si l-a facut in bruxelles obtinerea acestei functii, a faptului ca este o protejata a lui Gordon Brown si a fost inainte a lui Tony Blair. Multi spun despre ea ca este un politician cu un ascutit realism, care stie ce poate si ce nu poate fi facut. Este casatorita cu Peter Kellner, fost jurnalist politic, acum presedintele institutului de sondaje YouGov.

Pe de alta parte, contestatarul lui Ashton face parte dintr-un partid puternic eurosceptic. Membrii sai din Parlamentul European - in acest moment are 13 - au avut mereu pozitii radicale sau acuzatii la adresa unor oficiali europeni. De exemplu, in primavara anului 2005, i-au cerut presedintelui Barroso ca membrii cabinetului sau sa spuna unde si-au petrecut vacantele, pentru ca existau suspiciuni privind o eventuala legatura intre vacanta lui Barroso pe yahtul unui miliardar grec si ajutorul de stat de 10,3 milioane de euro companiei acestuia aprobat mai apoi de Comisie. Tot UKIP a dezvaluit ca lui Jacques Barot, comisarul francez pentru justitie, i-a fost interzis sa candideze pentru o functie publica in Franta timp de doi ani, in 2004, pentru o condamnare pentru deturnarea echivalentului a 2 milioane de lire din bani publici spre partid.

Acuzatia la adresa lui Ashton din acest moment indica un trend despre care vorbeste presa itenrnationala. Parlamentarii europeni ar cauta motive pentru care sa puna piedici unor membri ai colegiului lui Barroso, iar unul dintre acestea ar fi trecutul comunist sau legaturile puternice cu acesta. Deja exista indicii ca propunerile Ungariei si Cehiei pentru postul de comisar ar fi vulnerabilizate de trecutul lor comunist.

UPDATE: "Asemeni multor oameni in ani '80 si la inceputul anilor '80, Catherine Ashton a fost implicata in marea campanie pe tema momentului cu organizatia Campania pentru Dezarmare Nucleara - Campaign for Nuclear Disarmament (CND). N-a facut niciodata un secret din asta. Aceasta s-a intamplat acum mai mult de 25 de ani - a parasit CND in 1983 si nu s-a mai implicat in aceasta organizatie de-atunci. In timpul in care a colaborat cu CND nu a vizitat niciodata Uniunea Sovietica, n-a avut contacte cu Uniunea Sovietica si nu a acceptat niciodata bani din surse sovietice. De fapt, pentru prima data cand a calatorit in Rusia a fost in calitate de comisar pentru comert", se arata in declaratia purtatorului de cuvant al lui Catherine Ashton, Lutz Guellner, remisa HotNews.ro.