Comunitatea poloneza din Statele Unite s-a declarat "revoltata" de planurile conducerii unui muzeu din Virginia de a amplasa in incinta institutiei un bust al fostului lider sovietic Iosif Visarionovici Stalin, transmite thenews.pl. William McIntosh, directorul National D-Day Memorial in Bedford, a declarat insa ca dictatorul sovietic merita sa fie pus alaturi de Winston Churchill si Franklin Delano Roosevelt, deoarece a fost aliat cu Statele Unite dupa ce Germania nazista a invadat URSS.

Planurile muzeului din Bedford de a realiza un bust al fostului lider de la Moscova au fost crticate de catre veteranii polonezi de razboi din New York. Presedintele Fundatiei Kosciuszko, ziaristul Alex Storozynski, a descris planul ca o "miscare nechibzuita" care va "bantui milioane de ucraineni, rusi, polonezi, cehi, unguri, evrei etc, ale caror familii au fost masacrate de tiranul sovietic. Masina de ucis a lui Stalin a masacrat mai multi oameni decat Adolf Hitler si nazistii".

"Hitler si Stalin au fost aliati si au declansat cel de-al Doilea Razboi Mondial in 1939, atacand Polonia in acelasi timp.... Stalin nu a eliberat Europa de Est de la nazisti in 1945", a scris Storozynski, intr-un articol publicat pe pagina Huffington Post.

Presedintele Fundatiei Kosciuszko a cerut polonezilor din SUA sa adreseze scrisori de protest directorului Muzeului Bradford.

El a spus ca mesaje de protest trebuie trimise si presedintelui Barack Obama, tinand cont de faptul ca directorul muzeului din Virginia face presiuni asupra Congresului pentru a include institutia sa in National Park Service, lucru care-i va permite sa primeasca fonduri federale.