Si-a petrecut 23 de ani pe un pat de spital, intr-o stare vegetativa. Cel putin asa credeau medicii, care i-au anuntat familia ca se afla in coma profunda. In 2006, o serie de analize au aratat ca barbatul era perfect constient de ceea ce se intampla in jurul sau. Este vorba despre un belgian, astazi in varsta de 46 de ani, care povesteste intr-un interviu cum a trait 23 de ani pe un pat de spital stiind si auzind tot, dar fara a putea sa reactioneze in vreun fel.

"Tipam, dar oamenii nu ma puteau auzi". Declaratia ii apartine lui Rom Houben si este marturia calvarului din spital, transmite Le Figaro. Totul a inceput in 1983, cu un accident de masina. Paralizat, Rom este spitalizat in stare vegetativa, dupa cum credeau medicii. In urma cu trei ani, un nou set de analize realizate de doctorul Steven Laureys de la universitatea belgiana din Liege arata o cu totul alta realitate: Rom a fost de la inceput perfect constient de ceea ce se petrece in jurul sau, desi era paralizat.

Inca din 1983, barbatul auzea ceea ce vorbeau medicii. "In acest timp, visam la o viata mai buna. Frustrarea este un cuvant prea usor pentru a descrie ce simteam", a explicat Rom Houben, pentru cotidianul britanic Daily Mail. Acum, el poate comunica prin intermediul unui sistem informatic ce ii permite sa scrie mesaje pe calculator. Cu toate acestea, nu va putea parasi niciodata spitalul unde este internat, in apropiere de Bruxelles.

"Nu voi uita niciodata ziua in care a fost identificata problema mea. A fost ca o a doua nastere", povesteste barbatul. "Vreau sa citesc, sa vorbesc cu prietenii mei cu ajutorul calculatorului si vreau sa profit de viata mea, acum ca oamenii stiu ca nu sunt mort".

Neurologul Steven Laureys sustine, insa, ca acest caz este departe de a fi izolat. Potrivit estimarilor sale, multi pacienti considerati a fi in stare vegetativa sunt de fapt diagnosticati gresit. "41% dintre pacientii in stare de constiinta minimala sunt diagnosticati gresit ca fiind in stare vegetativa", sustine specialistul. Acum, dezbaterea s-a mutat in tabara celor care sustin eutanasia si sinuciderea asistata.