Un preot ortodox rus, care era un critic vehement al islamului si al gruparilor ultranationaliste, a fost impuscat mortal in propria sa biserica din Moscova de un barbat mascat, a anuntat politia locala citata de AFP.

Daniil Sisoyev primise anterior amenintari cu moartea din cauza activitatilor sale misionare desfasurate printre musulmani.

Politia a anuntat ca, joi seara, "un barbat mascat a intrat in biserica si a tras cel putin patru focuri de arma impotriva preotului". Atacatorul l-a ranit, de asemenea, si pe coristul-sef, Vladimir Strelbitsky.

Preotul Sisoyev a murit din cauza ranilor in ambulanta care il transporta la spital.

Seful anchetatorilor politiei din Moscova, Anatoli Bagmet, a declarat ca barbatul mascat a intrat in biserica Sf. Toma si a cerut sa-l vada pe Sisoyev. Bagmet a spus ca, cel mai probabil, asasinatul a fost realizat din motive religioase.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, a avertizat opinia publica sa nu acuze de asasinat un grup religios anume, adaugand ca ancheta este in plina desfasurare.

Un comunicat postat pe pagina de internet a fundatiei infiintata de preotul ortodox sustine ca Sisoyev a fost amenintat de "musulmani, insa cuvantul lui Hristos era mult mai important pentru el". AFP precizeaza, de asemenea, ca preotul a fost criticat de organizatii musulmane din cauza declaratiilor sale la adresa islamului, iar un jurnalist musulman a cerut procuraturii sa-l ancheteze pe Sisoyev pentru extremism.

In Federatia Rusa traiesc in acest moment in jur de 20 de milioane de musulmani.

Sisoyev a fost denumit "Salman Rushdie al Rusiei" dupa ce a scris o carte intitulata "Casatoria cu un musulman", unde critica tratamentul femeilor musulmane.

Pe de alta parte, preotul a criticat in ultimii ani organizatiile nationaliste si sustinatorii lui Iosef Stalin, pe care i-a numit "irationali".