Mult mai repede decat se anticipa sau se lasa sa se inteleaga, liderii europeni au ales in aceasta seara primul presedinte al UE, in persoana premierului belgian, Herman Van Rompuy, si primul sef al diplomatiei europene, pe britanica Catherine Ashton. Impreuna cu portughezul Jose Manuel Barroso ei fac tripleta de lideri ai Europei, scrie Anne Marie Blajan pe blogul sau.

Se pare ca rapiditatea cu care s-a ajuns la aceste decizii a fost favorizata de intalnirile liderilor pe familii politice. Cei de centru-dreapta - care urmau sa hotarasca presedintele - au decis ca Van Rompuy este un om al consensului si ca este persoana potrivita, in timp ce la reuniunea liderilor socialisti Gordon Brown a realizat ca Blair nu are nicio sansa, ceea ce l-a determinat sa isi convinga colegii ca seful diplomatiei sa fie un britanic si o femeie, pentru celebrul echilibru intre sexe.

O victorie oarecum previzibila a britanicilor si a fostului comisar pentru comert, intrucat aceasta este functia pe care a detinut-o baronesa Ashton inainte de aceasta pozitie. Numele ei a fost vehiculat in ultima saptamana, dupa ce David Miliband a declinat dorinta de a candida, desi era favorit, in favoarea politicii interne.

In prima sa declaratie ca presedinte al UE, Herman Van Rompuy a spus ca vrea sa vada o Europa unita si mai mare in urmatorii doi ani si jumatate, insa anterior a spus clar ca Turcia nu are sanse de aderare.

Van Rompuy a fost premier al Belgiei mai putin de un an, insa a reusit sa rezolve o serioasa criza politica si tocmai de aceea si-a facut o reputatie de om al consensului. Este un intelectual, un economist, dar are si un suflet de poet: scrie haiku. Modestia i-a fost remarcata atunci cand s-a aflat ca si-a petrecut o vacanta cu rulota calatorind prin Australia. Fostul premier belgian este considerat persoana potrivita pentru a nu opune o mare rezistenta liderilor francez si german, tocmai de aceea este considerat ca s-a bucurat de sustinerea lor. Convingerile sale europene nu sunt foarte bine cunoscute, de aceea nici n-a fost un personaj controversat.

In ceea ce o priveste pe Catherine Ashton, alegerea ei este destul de surprinzatoare daca te gandesti ca nu are experienta diplomatica. Totusi, portofoliul pe care l-a avut in Comisie dupa ce l-a inlocuit pe Lord Mandelson, chemat de Brown in guvernul de la Londra, i-au creat abilitati si contacte in acest sens. Totusi, deja au aparut voci - citate de presa internationala - care spun ca diplomatia UE va pierde cinci ani, adica mandatul lui Ashton. Aici este un portret detaliat al britanicei, pentru cei interesati.

Citeste continuarea si comenteaza peblogul Menaru.