Presedintele american Ronald Reagana luat masuri dure impotriva controlorilor de trafic aerian care declansasera o greva generala in august 1981. In prima faza, liderul de la Casa Alba a declarat situatia "o urgenta nationala" si le-a cerut grevistilor sa se intoarca la locurile de munca in 48 de ore. Deoarece majoritatea sindicalistilor a refuzat, Reagan a concediat 11.345 din cei 13.000 de controlori de trafic aerian, interzicandu-le celor disponibilizati sa se mai angajeze vreodata intr-o slujba federala.

Greva controlorilor de trafic aerian a avut loc in august 1981, la cateva luni dupa ce republicanul Ronald Reagan a depus juramantul de presedinte al Statelor Unite ale Americii.

La 3 august 1981, sindicatul PATCO, care reunea peste 13.000 de controlori de trafic, a anuntat ca intra in greva generala, solicitand conditii mai bune de munca, cresterea salariilor si o saptamana de lucru de 32 de ore.

Reagan le-a cerut imediat grevistilor sa se intoarca la munca, deoarece protestul lor incalca o lege federala care stipula faptul ca sindicatele federale nu au dreptul sa organizeze greve. Intr-o declaratie de presa facuta in Rose Garden de la Casa Alba, presedintele a declarat situatia "un risc pentru securitatea nationala" (potrivit Taft-Hartley Act din 1947) si i-a avertizat pe grevisti ca "daca nu se vor intoarce la munca in 48 de ore, isi vor pierde slujbele si vor fi concediati".

Desi unii dintre membri cabinetului sau se temeau de consecintele politice, la 5 august, Reagan a concediat 11.345 din cei 13.000 de controlori de trafic aerian care ignorasera ordinul sau. In plus, liderul de la Casa Alba le-a interzis celor disponibilizati sa se mai angajeze vreodata intr-o slujba federala (interdictia a fost anulata de presedintele Bill Clinton, in 1993).

Decizia lui Reagan a fost o lovitura grea data celor de la PATCO. Sindicatul a fost dizolvat.

Doar 1.300 de controlori de trafic s-au intors la locurile de munca. In acelasi timp, secretarul Departamentului Transporturilor, Drew Lewis, a pus la punct planuri de urgenta si a organizat inlocuirea celor disponibilizati. Mii de curse aeriene au fost anulate, insa, prin masuri eficiente si implementand metode de management ale traficului aerian pentru care militase chiar PATCO, guvernul a reusit sa opereze in jur de 50% din zborurile programate.

Cei concediati, inlocuiti cu personal administrativ si controlori militari

Administratia Aeriana Federala (FAA) a fost nevoita sa angajeze si sa pregateasca mii de controlori aerieni intr-o perioada foarte scurta de timp, in conditiile in care, in mod obisnuit, era nevoie de 3 ani pentru a pregati un nou controlor de trafic.

Cei disponibilizati au fost inlocuiti cu supervizori, cu personal administrativ si cu controlori detasati din alte parti, dar si cu personal militar.

FAA a anuntat ca toti cei disponibilizati vor fi inlocuiti in doi ani, insa statistici ulterioare au aratat ca refacerea completa a personalului s-a produs in 10 ani.

Unii dintre grevistii concediati in 1981 au primit in 1986 permisiunea de a aplica din nou pentru slujbele lor si au fost reangajati.

Un profesor de legislatia muncii, Charles Craver, a declarat ca decizia lui Reagan, desi riscanta, a transmis americanilor un mesaj clar despre intentiile lui Reagan, care practic "le spunea patronilor ca este OK sa-i confrunte pe sindicalisti".