Vaticanul a promulgat luni Constitutia apostolica ce va permite o convertire colectiva la catolicism a credinciosilor anglicani dezamagiti de evolutiile recente ale bisericii lor, relateaza AFP.

Textul, semnat de Papa Benedict al XVI-lea si publicat luni de Vatican, consfinteste o "structura canonica" specifica, pentru a "raspunde numeroaselor cereri trimise Sfantului Scaun de grupuri de credinciosi anglicani din diverse colturi ale lumii".

Aceasta deschidere, anuntata in 20 octombrie, vizeaza de fapt anglicanii care se opun evolutiilor din biserica lor, in special consacrarii episcopale a femeilor si binecuvantarii casatoriilor homosexuale.

Celibatul preotilor va trebui respectat, dar convertirea anglicanilor deja casatoriti va fi examinata "caz cu caz", precizeaza noul text.

Credinciosii anglicani care doresc sa intre in Biserica Catolica vor trebui sa-si "manifeste aceasta vointa in scris" si sa adere la "catehismul Bisericii Catolice".

Cu toate acestea, ei vor putea sa-si pastreze o liturghie "proprie traditiei anglicane".

Fostii anglicani vor fi regrupati in "dioceze specifice", "formate dupa ce vor fi consultate conferintele episcopale locale".

Vaticanul estimeaza ca intre "20 si 30 de episcopi si cateva sute de persoane" vor reveni in sanul Bisericii Catolice, dupa schisma anglicana, din 1534.