Centrul European pentru Cercetari Nucleare a stabilit cauza incidentului care a provocat, saptamana trecuta, incalzirea cu cateva grade a celui mai complex accelerator de particule construit vreodata. LHC: Firimiturile de paine proveneau de la o pasare, potrivit unei note interne a CERN, obtinuta de AFP.

"Marti, 3 noiembrie, o pasare care transporta o bagheta de paine a provocat un scurtcircuit la o instalatie electrica exterioara care alimenta sectoarele 7-8 si 8-1 ale LHC", potrivit notei citate.

Incidentul a provocat "o intrerupere a operatiunilor sistemului criogenic al LHC", adauga CERN.

"Aceste bucati sau firimituri de paine" au provocat "o usoara incalzire, la -268 grade Celsius", a precizat pentru AFP un purtator de cuvant al CERN, Renilde Vanden Broeck.

Totul a revenit la normal cateva ore mai tarziu, iar operatiunile au putut fi reluate in noaptea de 5 noiembrie, a subliniat ea.

"Incidentul a fost similar efectelor unei intreruperi normale de curent, fata de care sistemul de protectie al acceleratorului este foarte bine pregatit", precizeaza CERN, in nota interna citata.

In prezent, CERN deruleaza operatiunile de racire care vor crea la granita dintre Elvetia si Franta unul dintre cele mai reci locuri din Univers. Repornirea acceleratorului ar trebui sa aiba loc la jumatatea lunii noiembrie, la peste un an dupa doua defectiuni succesive care au aparut la cateva zile de la lansarea oficiala a acceleratorului, in septembrie 2008.

A doua pana, mult mai serioasa, a afectat 53 de magneti care au trebuit reparati sau inlocuiti. In acest timp, noi sisteme de securitate au fost instalate de-a lungul inelului cu o circumferinta de 27 km, ingropat la 100 de metri sub pamant, in apropiere de Geneva.

Constructia acestui instrument de o precizie fara precedent in istoria omenirii a durat peste 12 ani, a mobilizat 7.000 de fizicieni si a costat 3,76 miliarde de euro.