La Berlin, dar si in alte capitale europene au loc, luni, manifestari consacrate implinirii a 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului. Vest-germanii ii spuneau "zidul rusinii’. Pentru comunistii est-germani era un zid "de protectie antifascista". Dupa aproape trei decenii in care ii separase pe locuitorii aceluiasi oras, Zidul Berlinului - simbol al unei Europe divizate politic si ideologic - cadea pe 9 noiembrie 1989. Era debutul reunificarii germane si europene.

Manifestari dedicate acestui eveniment au loc si la Paris, printr-un spectacol de muzica si lumina ce va avea loc, luni seara, in Place de la Concorde - transmite Radio Romania Actualitati.

In amintirea acestui eveniment, va fi organizata o ceremonie oficiala ai carei amfitrioni vor fi cancelarul german Angela Merkel si primarul Berlinului, Klaus Wowereit. La "Sarbatoarea Libertatii" sunt asteptati sa participe personalitati importante: Lech Walesa - liderul sindicatului polonez Solidaritatea, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov - care a avut o contributie importanta la evolutia evenimentelor din acea perioada in intreaga Europa de Est, precum si presedintele rus Dmitri Medvedev, presedintele francez Nicolas Sarkozy, premierul britanic Gordon Brown, secretarul de stat american Hillary Clinton.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, la aceste manifestari va participa si presedintele Traian Basescu.

Agentiile internationale de presa relateaza ca aceste festivitati vor incepe cu un concert in aer liber sustinut de Orchestra Operei din Berlin. Apoi invitatii vor fi condusi spre Bornholmer Strasse, locul unde, in acea seara memorabila, intr-o atmosfera de euforie generala, germani din Est s-au imbratisat cu germani din Vest, fara frontiere.

Zidul Berlinului a fost refacut dintr-o mie de piese de domino construite din spuma de poliestiren, peste 20 de bucati din acest zid simbolic fiind deja trimite in diferite tari de pe glob pentru a fi colorate de copii.