Mai multi soldati care au fost martori la masacrul de joi de la Fort Hood, soldat cu moartea a 13 persoane, au declarat ca atacatorul a strigat "Allah Akbar!" inainte sa deschida focul, informeaza AP. In acest timp, o politista este laudata ca a oprit carnagiul reusind sa-l impuste de patru ori pe maiorul Nidal Malik Hasan.

Lt. Gen. Robert Cone, comandantul bazei militare, a declarat ca, potrivit declaratiilor unor martori, Hasan a strigat "Allah Akbar!" (Dumnezeu e mare!) inainte sa deschida focul. Cone a precizat ca ancheta oficiala nu a confirmat insa acest lucru.

Alte 30 de persoane au fost ranite in urma atacului, dintre care doua se afla inca in spital. Starea ranitilor este buna.

Anchetatorii incearca sa determine motivele care l-au facut pe Hasan, un psihiatru pregatit sa ofere asistenta soldatilor intorsi de pe front, sa-si atace camarazii. Cone a precizat ca nu existau date care sa afirme ca Hasan, care are 39 de ani, ar fi o amenintare sau un posibil risc.

Un imam de la moscheea unde mergea Hasan a spus ca acesta, un musulman practicant, era un soldat devotat, nu avea opinii extremiste si uneori venea imbracat in uniforma la rugaciuni. AP sustine insa ca serviciile de informatii l-ar fi luat in vizor pe Hasan dupa ce acesta a postat pe Internet mai multe comentarii laudative la adresa atentatorilor sinucigasi.

AP precizeaza ca motivele atacului nu sunt clare, insa Hasan urma se pare sa fie trimis curand in Irak sau Afganistan. El a facut in ultima perioada mai multe remarci critice la adresa razboaielor din cele doua tari.

Pe de alta parte, oficialii de la Fort Hood n-au exclus posibilitatea ca unele dintre victime sa fi fost impuscate de militarii sau politistii care au participat la operatiunile de capturare ale agresorului.

Politista care l-a impuscat pe Hasan, laudata

Oficialii armatei au laudat, vineri, sangele rece dovedit de politista care l-a impuscat de patru ori pe Hasan si a pus capat macelului. Kimberly Munley, de la Fort Hood Police Department, a fost ranita in urma schimbului de focuri cu atacatorul.

Cone a laudat prezenta de spirit a femeii, care a ajuns la locul incidentului la trei minute dupa primele impuscaturi. "O atitudine extraordinara si agresiva din partea politistei". a spus Cone.

Potrivit CNN, pe pagina sa de Twitter, Munley are scris: "Am o viata buna...una grea, dar merg la culcare linistita, stiind ca poate am schimbat ceva in viata unei persoane".

CNN a prezentat imagini cu maiorul Hasan, in dimineata atacului.