Presedintele american Barack Obama l-a asigurat pe cancelarul german Angela Merkel ca nu s-a amestecat in decizia companiei General Motors de a pastra marca germana Opel. In cursul unei discutii telefonice purtate miercuri seara, liderul de la Casa Alba a informat-o pe Angela Merkel ca "nu este implicat in decizia consiliului administrativ al GM", a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului german, Ulrich Wilhelm, citat de AFP.

"Cancelarul l-a informat pe presedintele american ca guvernul sau face presiuni ca General Motors sa prezinte cat mai repede un nou proiect pentru Opel" si a cerut ca imprumutul de 1,5 miliarde de euro, acordat de statul german, "sa fie rambursat pana la finele lunii noiembrie", se arata in comunicatul remis de Guvernul german. "Doamna Merkel si Domnul Obama au fost de acord sa lucreze permanent impreuna pe acest subiect", precizeaza comunicatul.

"Discutia cu presedintele american Obama mi-a aratat ca nici el nu era la curent cu razgandirea General Motors", a declarat Angela Merkel, pentru presa germana. Cancelarul german, care a sustinut marti un discurs in fata Congresului de la Washington, a aflat despre rasturnarea situatiei de la Opel chiar inainte de a lua avionul pentru a se intoarce in Germania.

GM a anuntat marti seara ca isi va pastra marca germana Opel, dupa luni intregi de negocieri privind vanzarea acesteia catre concernul Magna-Sberbank. O decizie care a iritat autoritatile germane. Nici rusii nu au fost incantati de anunt. "Hotararea General Motors arata abordarea batjocoritoare a Statelor Unite, mai ales cu partenerii europeni", a declarat premierul rus Vladimir Putin, dupa aflarea vestii. "GM nu a avertizat pe nimeni, nu a vorbit cu nimeni, in ciuda tuturor acordurilor la care s-a ajuns si a documentelor semnate. Cred ca este o lectie buna", a avertizat acesta.