Statele Unite s-au oferit sa ajute autoritatile din Danemarca sa puna capat "razboiului" purtat de gruparile infractionale rivale, care se desfasoara de peste un an pe strazile din orasele daneze si care a provocat mai multi morti si ranirea unor trecatori nevinovati, informeaza AFP. Ministrul danez de justitie a salutat "orice ajutor din partea Statelor Unite".

"Avem o serie de experti in ceea ce priveste bandele criminale... Si daca putem sa oferim expertiza si antrenament care sa ajute, vom fi foarte fericiti sa o facem", a declarat Janet Napolitano, secretarul american al Homeland Security, dupa o discutie avuta cu ministrul justitiei de la Copenhaga, Brian Mikkelsen.

Cei doi au discutat, printre altele, despre "razboiul" declansat in vara anului 2008, intre bandele de motociclisti si cele formate din imigranti. Acestea se lupta pentru controlul pietei drogurilor.

Ministrul danez de justitie a salutat "orice ajutor din partea Statelor Unite". "Urmeaza sa avem o serie de intalniri cu americanii pentru a profita de sfaturile lor si sa realizam un proiect de cercetare pentru a determina de ce anumite cartiere sunt mai afectate decat altele de bandele criminale", a spus oficialul danez.

Danezii au afirmat ca spera sa invete din experienta Statelor Unite in combaterea criminalitatii juvenile.