Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a criticat dur politica noului presedinte american Barack Obama, avertizand ca oferta de dialog a Statelor Unite este insotita de amenintari. "Acest nou presedinte american a trimis mesaje orale si scrise prin care a propus sa intoarcem pagina si sa cooperam pentru a regla problemele lumii", a declarat ayatollahul Khamenei la televiziunea de stat, transmite AFP.

"In cursul ultimelor opt luni, ceea ce am constatat este contrariul a ceea ce ei spun. In aparenta, ei spun sa negociem, dar in acelasi timp ameninta si avertizeaza ca daca negocierile nu aduc rezultatele pe care ei il asteapta, vor face asta sau asta", a continuat Ali Khamenei.

Este pentru prima oara cand ghidul suprem iranian adopta un tot atat de agresiv la adresa presedintelui american. "Natiunea iraniana nu va fi pacalita de tonul conciliant al Statelor Unite si isi va apara drepturile, independenta si libertatea", a continuat el. "De fiecare data cand responsabilii americani pretind ca zambesc la Iran, ascund la spate un pumnal".

Presedintele Barack Obama a trimis, in luna martie, un mesaj adresat poporului si liderilor Republicii islamice, in care le propunea sa intoarca pagina relatiilor dintre cele doua tari si sa deschida un nou capitol.

Casa Alba: Timpul nu este nelimitat pentru presedintele Barack Obama

Declaratia ghidului suprem de la Teheran survine in plina criza nucleara iraniana. La finalul saptamanii trecute, Casa Alba avertiza Iranul ca nu dispune de un termen "nelimitat" pentru a accepta oferta nucleara internationala. "Timpul nu este nelimitat pentru presedintele Barack Obama", a declarat vineri purtatorul de cuvant Robert Gibbs, dupa ce raspunsul Iranului la propunerea Agentiei Internationale pentru Energie Atomica pare sa indice noi intarzieri.

AIEA, care vegheaza asupra neproliferarii armelor atomice si incearca sa stabileasca de mai multi ani daca programul nuclear iranian este exclusiv pasnic, asa cum sustine Iranul, a propus Republicii Islamice ca o buna parte a uraniului imbogatit sa fie produsa in straintate.

AIEA a precizat joi ca a primit "un prim raspuns" din partea Iranului. Dar agentia oficiala de presa IRNA spune ca nu este vorba de un raspuns oficial, urmand ca Teheranul sa se pronunte dupa alte runde de negocieri.

Rusia catre Occident: Maximum de rabdare cu Iranul, sa ne concentram pe negocieri

In tot acest timp, Rusia transmite apeluri repetate catre comunitatea internationala sa aiba "maximum de rabdare" in criza nucleara declansata de Iran. Moscova reitereaza astfel sprijinul acordat autoritatilor de la Teheran. "Intreaga lume trebuie sa se concentreze pe dinamica negocierilor", a declarat viceministrul rus de externe, Serguei Riabkov, negociatorul Kremlinului in acest dosar.