Uniunea Europeana incepe oficial negocierile pentru alegerea primului presedinte al UE: presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, a semnat Tratatul de la Lisabona. Ceea ce inseamna ca ultimul obstacol in adoptarea legii fundamentale a Uniunii a fost indepartat. La cateva minute dupa gestul presedintelui ceh, Jose Manuel Barroso, liderul Comisiei Europene, a anuntat ca tratatul va intra in vigoare in decembrie sau cel tarziu in ianuarie, informeaza Reuters.

Vaclav Klaus a fost ultimul lider european care a ratificat tratatul, iar semnatura sa se poate traduce astfel: acum, blocul de aproximativ o jumatate de miliard de persoane isi poate alege primul presedinte cu mandat lung - un reprezentant puternic in relatiile cu strainatatea.

Klaus a semnat documentul in aceeasi zi in care Curtea Constitutionala din Cehia a declarat ca tratatul este conform cu legea fundamentala a tarii. Semnarea Tratatului era conditie necesara pentru ratificarea completa a actului si alegerea viitorului presedinte al Uniunii Europene.

Cehia a fost pana marti singura tara membra a Uniunii Europene care nu definitivase inca procedurile de ratificare a documentului. Consiliul European a anuntat, insa, la finele saptamanii trecute ca a cazut de acord sa accepte exceptia ceruta de presedintele Republicii Cehe pentru a putea semna documentul.

Adversar declarat al Tratatului de la Lisabona, presedintele ceh ceruse o derogare de la Carta drepturilor fundamentale, pentru a preveni retrocedarea bunurilor germanilor din regiunea Sudeta, confiscate dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

In aceeasi zi in care liderii europeni au declarat ca s-au gasit formulele de compromis care sa dea satisfactie Cehiei, Franta si Germania au anuntat ca vor sustine acelasi candidat la presedintia Uniunii Europene. Tot vineri, la finele reuniunii sefilor de stat si de guvern din UE, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a afirmat ca Tratatul va fi ratificat pana la sfarsitul anului.